söndag 29 januari 2012

Företagsanalys HM


Large cap-noterade klädjätten Hennes & Mauritz (HM) är en Low-Cost Producer och tillika ett av Sveriges i särklass finaste företag. 

HM, som öppnade sin första butik 1947, är modevärldens svar på IKEA. Bolget och har som affärsidé att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris. Investerare lockas inte sällan av HMs konservativa finanser, mycket stabila verksamhet och fina historiska EPS-tillväxt. För den som vill lära sig mer om HM rekommenderar jag Handelsmännen av Bo Pettersson. 


 Hållpunkter från ovanstående sammanställning (och från årsredovisningarna)
  • Finanserna är Graham-starka. Bolaget saknar räntebärande skulder och har en kassa som överstiger 13 Mdr.
  • Intjäningsstabilitet. Väldigt stabil verksamhet. Den (genomsnittliga) årliga EPS-tillväxen uppgår till 1,14 procent de senaste tre åren, 7,95 procent de senaste 5 åren och 11,74 procent de senaste sju åren.
  • Utdelningsstabilitet. Direktavkastningen har pendlat mellan 3,5 och 5,2 procent, med stabilt genomsnitt runt 4 procent.
  • Stefan Persson med familj innehar närmare 70 procent av rösterna och närmare 40 procent av kapitalet.
  • Ägarfamiljen Persson är självfallet representerad i styrelsen. Stefan Persson är styrelseordförande och sonen Karl-Johan Persson är VD. Båda tänker som långsiktiga ägare och förväntas fortsätta förvalta familjeförmögenheten väl.
  • Bra och stabil ROE runt 43 procent, CAPEX runt 24-27 procent och OE/E ligger runt 0,75 (tre- och femårssnitt), sjuårssnittet uppgår till 0,92.

Sammantaget är HM ett wonderful company.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar