måndag 19 mars 2012

Apples utdelnings- och återköpsprogram


Idag meddelade Apple att bolaget kommer att påbörja ett utdelnings- och återköpsprogram. Apple planerar att initiera kvartalsvisa utdelningar om $2.65 per aktie ($10,60 per år) vilket med nuvarande kurs motsvarar direktavkastning om cirka 1,75 procent. Utdelningsprogrammet planeras köra igång under Apples Q4 2012, vilket börjar den 1 juli 2012.

Dessutom, kommer ett återköpsprogram att initieras, uppgående till $10 miljarder. Återköpsprogrammet beräknas att utföras under tre år, med det huvudsakliga målet att neutralisera effekterna av utspädning från framtida nyutgivna aktier och optioner som de anställda får som del av sin lön. Återköpsprogrammet planeras dra igång under nästa räkenskapsår, vilket börjar 30 september 2012.

Reflektioner
Återköpsprogram om $10 miljarder låter lite mycket för att neutralisera effekterna av utspädning från framtida nyutgivna aktier och optioner som de anställda får som del av sin lön. Det är dock (förmodligen) inte säkert att man tänkt använda hela mandatet. Ledningen löser nog det där på ett bra sätt.

Stridskassan som för närvarande uppgår till cirka $100 miljarder innehåller onekligen ganska mycket pengar. Oavsett hur duktig man är på att använda och allokera kapital är det onekligen svårt att få snurr på denna kassa på ett vettigt sätt, speciellt då kassan dessutom växer hela tiden. Hittills har man löst detta genom att binda upp successivt mer pengar i s.k. "long-term marketable securities".

Utdelnings- och återköpsprogrammet innebär att Apple förväntas utbetala $45 miljarder de kommande tre åren. Det kanske låter som ganska mycket pengar eftersom det utgör ungefär hälften av stridskassan, men en sådan analys är lika enkel som den är missvisande. Från sista december 2010 till sista december 2011 växte Apples kassa från $60 miljarder till $98 miljarder, innebärande att det fria kassaflödet uppgick till cirka $40 miljarder. Från sista december 2011 till sista december 2012 kommer motsvarande siffra säkerligen vara strax söder om $60 miljarder. $45 miljarder över tre år framstår inte längre som lika mycket pengar. Man märker således ganska snart att nuvarande utdelnings- och återköpsprogram är minst sagt konservativt.

Var utdelningsprogrammet en bra idé?
Ja, det tycker jag verkligen, ett steg i rätt riktning. Alternativet vore att binda upp ännu mer pengar i long-term marketable securities. Jag kommer rimligtvis själv att överträffa avkastningen från long-term marketable securities på egen hand, innebärande att dela ut pengarna är en bra idé. Det kan argumenteras att utdelningsprogrammet var lite för konservativt, men jag gillar konservativt finansierade bolag och utdelningen kommer garanterat att öka över tid.

2 kommentarer:

 1. Hej, jag är liksom du värdeinvesterare men jag kan inte för allt i världen förstå vad du gillar med Apple. Det är ett bolag som Buffett skulle sky som pesten och det på goda grunder. Apple är ett teknikbolag som bygger på innovation, den dagen innovationen upphör, kommer bolaget att förintas. Se vad som hände med Nokia och Motorola. Konsumenterna är oerhört snabbrörliga och när Apple inte är inne längre, kommer någon annan spelare att ta över. Det du vill äga är bolag vars produkter ändras så litet som möjligt.

  Teknikbolag SKA handlas till lägre multiplar än stabila bolag där intjäningsförmågan på 10 års sikt är enklare att förutspå. Vad Apple tjänar om 10 år kan ingen ha en aning om, men det är enklare att försöka gissa vad HM tjänar, även om den prognosen också kommer att innehålla fel. Apple har inget moat som är långsiktigt hållbart. Tillväxten är inte heller hållbar och när det börjar gå utför, kommer det att gå snabbt. Jag hör gärna din motivering till hur du som värdeinvesterare kan gilla Apple. Jag förstår det inte, utan skyr sådana bolag som pesten. Hur kan du komma fram till ett rättvisande fundamentalt värde för Apple? För mig känns det omöjligt att ens räkna på, litet som att köpa grisen i säcken.

  Mvh Marwin

  SvaraRadera
 2. Hej Marwin,

  Intressant och befogad fråga. Frågan kräver dock ett långt svar och en hel del analys (vilket tar tid att skriva). Jag är begravd med arbete ikväll, men imorgon kväll eller senast nu till helgen ska Du få ett kvalificerat svar. Svaret kommer att publiceras här på bloggen.

  SvaraRadera