söndag 18 mars 2012

Apples börsvärde


Här om dagen var Apple och nosade över $600 per aktie, innebärande att Apple för en stund värderades över $560 miljarder. För att sätta detta i perspektiv, Apple värderas högre än Microsoft och Google tillsammans. Samtidigt, precis som jag skrev för en månad sen, så ligger tekniktunga Nasdaq runt 3.000, det vill säga höjder man inte sett sedan IT-bubblan i början av 2000-talet. Detta har fått vissa journalister och andra att dra den briljanta slutsaten, Apple = bubbla.

I fredags vid 13-tiden rapporterade DI.se att finansanalytikern Peter Malmqvist varnar för Apple som rusat 44 procent på Nasdaqbörsen i år. Finansanalytikern Peter Malmqvist sa att "Om man tittar på en aktiekurva för Apple så beter den sig som en klassisk bubbla: Från extremt höga nivåer så accelererar den. Precis som it-bubblan gjorde från oktober 1999 till mars 2000." Peter Malmqvist understryker att han inte gör några analyser på Apple som bolag.

 Även DN.se publicerade samma information, fast i annan tappning.

Peter Malmqvist, som understrukit att han inte gör några analyser på Apple som bolag, har alltså sneglat på Apples aktiekurva och gjort lite lösa antaganden. 

Jag är ingen expert på it-bubblan och jag kommer ej heller att redogöra för den här. Men av vad jag förstått ledde ett antal spektakulära uppköp av innovativa företag i USA till att man drev upp förväntade vinster, vilket blev viktigare än ekonomiska nyckeltal såsom P/E. Det var därför inte ovanligt att företag handlades till P/E om flera hundra. Jag har till och med hört talas om aktier som handlades till över tusen gånger omsättningen. 

Tillbaka till verkligheten. Apple, som tydligen beter sig som en klassisk bubbla, värderas nu dubbelt så högt som Microsoft och mer än USA:s totala detaljhandel. Låter onekligen som en bubbla som kommer spricka vilken dag som helst. Apple värderas till hissnande P/E 16. Vänta lite, P/E 16? Atlas Copco med tillväxt om cirka 4? procent, handlas idag också till P/E 16. Stabila och förtroendeingivande H&M, som har en vinsttillväxt om cirka 13 procent årligen handlas till P/E 26. Apple, med vinsttillväxt om 40-50 procent, handlas till P/E 16. Med Grahams formel för tillväxtföretag, Value = Current (Normal) Earnings x (8.5 plus twice the expected annual growth rate), skulle man alltså kunna räkna hem ett köp av Apple även om man bortsåg från 90 procent av tillväxten och då är P/E inte ens justerat för Apples abnormt stora kassa ($100 miljarder).

Parallellen it-bubbla och Apple har således ganska få likheter. Under it-bubblan värderades tydligen bolagen inte sällan till förväntade framtida vinster trots att man inte uppvisade varken vinst eller kassaflöde då aktien värderades. Apple handlas idag till (låga) P/E 16 trots att man har faktisk tillväxt om 40-50 procent per år. Det roliga i sammanhanget är att det saknas indikationer på att Apples tillväxt skall sakta in, snarare tvärt om.

3 kommentarer:

 1. Hej och tack för bra och intressant blogg!!
  Va tror du om Apple? Har man missat tåget eller finns det mer att ge? Man undrar ju varför värderingen är så "försiktig". Rädsla inte ska lyckas behålla sin särställning?

  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik,

   Tack så mycket, det var roligt att höra.

   Väldigt kortfattat tror jag att Apple går en mycket ljus framtid till mötes, annars hade jag inte valt att investera i bolaget.

   Enligt min investeringsfilosofi så missar man aldrig tåget är det gäller investeringar i högkvalitativa bolag. Man investerar i bolagen när värderingen är attraktiv eller rimlig ("fair") och sedan behåller man aktierna tills dess något fundamentalt ändras i bolagen. Förhoppningsvis inträffar aldrig detta utan att man kan äga aktierna livet ut.

   Har Apple mer att ge? Jag tolkar detta som två olika frågor, fundamentala faktorer och värderingen. Vi börjar med värderingen. P/E 16 är sanslöst billigt för ett bolag av denna kvalité. När (och om) värderingen närmar sig P/E 30 kan man bli lite mer försiktig. Rimligtvis finns det således en hel del att tjäna bara i värderingen. Angående fundamentala bolagsfaktorer så har Apple mycket kvar att ge. Iphone har en relativt liten marknadsandel, Macbooken likaså, man är marknadsledande när det gäller plattdatorer (iPad) men det är en marknad som ingen ännu vet hur stor den kommer att bli. Sammantaget har Apple vuxit enormt mycket, men det återstår fortfarande stora tillväxtmöjligheter. Det finns således rimligtvis även mycket att tjäna på Apples vinsttillväxt de kommande åren. I min företagsanalys om Apple så ser Du hur Apple utvecklats det senaste decenniet.

   Varför värderas Apple "försiktigt"? Nu är detta bara spekulationer från men sida, men here we go. Det beror på ett flertal faktorer. Det finns en inneboende tröghet i marknaden, det finns mycket skepsis mot snabbväxande branscher såsom konsumentteknik och det finns även en Applefientlighet i marknaden. Allt detta leder till att Mr Market inte vågat värdera upp Apple. Sedan årsskiftet verkar dock detta ha lättat en aning.

   Hoppas detta besvarar Dina frågor.

   Radera
 2. eToro is the #1 forex trading platform for new and professional traders.

  SvaraRadera