tisdag 26 juni 2012

Lästips


När jag läser kommentarer och inlägg på andra bloggar och forum efterfrågas inte sällan allmäna praktiska råd såsom hur man vet vilket bolag som är bra och hur man vet om bolaget i fråga är undervärderat. Svaren som brukar ges är vanligtvis mer stjälpande än hjälpande alternativt förenklade och/eller ofullständiga till den milda grad att "rådet" är direkt missvisande. Företagsanalys och företagsvärdering är ingen exakt vetenskap och kan inte sammanfattas i ett kort stycke, varför jag inte heller kommer försöka göra det. 

Däremot har mycket bra skrivits om investeringsverksamhet. Syftet med detta inlägg är inte att namedroppa hyllmeter med titlar, utan istället försöka begränsa mig till de fem verk jag tycker är bäst  (vilket inte är en lätt uppgift). Eftersom jag har starka influenser av Fisher är det förmodligen inte till någons förvåning att hans verk återfinns nedan. Min top five är som följer.

Philip A. Fisher - Common Stocks and Uncommon Profits & Other Writings
Philip A. Fisher - Paths to Wealth through Common Stocks
Benjamin Graham - The Intelligent Investor
Benjamin Graham - Security Analysis
Lawrence A. Cunningham - The Essays of Warren Buffet: Lessons for Investors and Managers

Det finns självfallet mängder med fler läsvärda verk och många riktigt bra verk har valts bort.

Om man inte läst någon av ovanstående verk och bestämmer sig för att läsa alla fem, vad kan man då förvänta sig? Blir man nästa Warren Buffet? Nej, förmodligen inte. Däremot kommer man få ett ramverk. Väldigt kortfattat och förenklat lär man sig grunderna till hur en intelligent investerare uppträder, vad som karaktäriserar bra bolag, när man skall (och inte skall) köpa dessa bolag och att när man hittat ett riktigt bra bolag gör man oftast bäst i att inte sälja detta.

4 kommentarer:

 1. Buffett i all ära,men glöm inte att mycket av hans framgång baserar sig på kontroll av bolagen.Vill inte alls ifrågasätta hans skicklighet och kunskap men det är nästan stört omöjligt att nå sådana resultat utan större insyn och kontroll av bolagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag förstår riktigt vad Du menar.

   Radera
 2. Jag har bara läst The Intelligent Investor. Jag ska ta en titt på de andra böckerna. Tack för tipset och för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Gör det, jag tror inte att Du kommer ångra Dig.

   Radera