onsdag 11 juni 2014

Tankar om kassa

Under det senaste året har jag tillämpat månatliga inköp. Fast inköpsbelopp på förutbestämt datum månad efter månad. Jag har märkt att detta passar mig väldigt bra, jag känner mig bekväm med det och jag kommer definitivt att fortsätta tillämpa detta. Nu har jag dock stött på ett ”problem”. Som många noterat är börsen för närvarande inte särskilt billig. Vid slutet av förra månaden kunde jag inte göra något inköp. De enda bolagen jag bedömer köpvärda till nuvarande kurser är sådana som jag redan är fulltankad i (och nej, jag är inte speciellt sugen att fingra på bolagskvaliteten och börja köpa mediokra företag). Frågan är då hur jag ska göra med kassan.

Jag tänker mig att om kurserna skulle falla tillbaka lite så kurserna hamnar i linje med vad jag tycker är rimliga inköpskurser, fortsätter jag med mina månatliga inköp.

Jag tänker mig vidare att de månader jag inte kan göra inköp p.g.a. för höga kurser, hamnar inköpsbeloppet i en fiktiv ”pott” som sedan ska användas vid nästa bredare börsfall.

Jag tänker mig att denna pott kan delas i säg sex lika stora delar när nästa breda börsfall inträffar och adderas till det vanliga månadsinköpet.

Inköp för en vanlig månad blir då X kr.

Inköp efter brett börsfall blir då X + Pott/6 under de sex månaderna som följer efter ett brett börsfall, för att därefter (när potten är spenderad) övergå till vanliga månatliga inköp om X kr igen.

6 kommentarer:

 1. Jag tror tanken med månatliga köp är att man får ett genomsnitt och gör aktieköpandet mer mekaniskt, och mindre "mänskligt". Ibland kan en människa tycka "nu är börsen ganska dyr" när den egentligen kanske bara är halvvägs till toppen inom börscykeln, och vice-versa då en person kanske tycker att "nu kan det inte gå lägre" och går in stort innan botten är långt från nådd. När du går över till "viktat genomsnitt" så förlorar du lite av det. Då gäller det att ha ett system att använda sig av för att bedöma huruvida något är dyrt eller billigt, så att det inte blir allt för godtyckligt.

  Förövrigt så håller jag med, och sitter för tillfället på en ganska stor kassa. Har i viss mån också börjat med räntefonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om Du följt bloggen tidigare, men förenklat vad jag gör är att jag har en bevakningslista som jag inför varje inköp stämmer av och köper den aktie jag bedömer mest prisvärd (en något modifierad version av dollar-cost-averaging).

   Jag tycker om detta system eftersom det över längre tid har stor potential att få ett lyckat utfall.

   Samtidigt som jag tycker om systemet vill jag dock inte heller att bevakningslistan ska bli en relativ jämförelse utan förankring i vad som är ett rimligt pris. Som jag känner nu vill jag inte köpa en övervärderad aktie bara för att den för stunden råkar vara mindre övervärderad än de andra aktierna jag bevakar. Samtidigt vill jag dock inte sluta göra inköp under många år bara för att konservativa jag tycker det ser aningen dyrt ut. Svåra avvägningar :)

   Radera
 2. Jag gjorde nyligen en sammanställning av mina innehav och blev förvånad över hur mycket som sålts utan att ersättas.

  Mitt system är i princip likadant som ditt och jag tycker att det är rimligt att ignorera börsen men inte köpa bolag ovanför ett rimligt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag ser det finns det två tillvägagångssätt i Din och min situation. Antingen köper man det som relativt sett är billigast och ignorerar vad som är ett rimligt pris eller så sätter man upp en gräns för vad man tycker är ett rimligt pris och vägrar betala mer än det.

   Om kurserna inte sjunker kommer det förstnämnda exemplet högst sannolikt att få bäst utfall. Om priserna skulle sjunka kommer dock det andra exemplet sannolikt få bäst utfall.

   Likt många namnstarka investerare före mig kommer jag köra på alternativ två.

   Radera
 3. Hej. Tack för en tänkvärd blogg. Kan man hitta info om din bevakningslista och/eller ditt innehav?

  SvaraRadera
 4. Håller med om börsläget. Till skillnad från många värdeinvesterare med klass, som du, ser jag på allmänna börsläget. Index högt = var försiktig. Index lågt = var mer offensiv. Lite subjektivt och amatörmässigt men kontentant blir ungefär densamma i slutändan tror jag.

  Oavsett, man kan ju komplettera sitt aktieinnehav med optioner. Något du gör eller överväger att göra? Vore spännande att ta del av det i så fall.

  SvaraRadera