torsdag 24 januari 2013

Mer tankar om Apples Q1 2013


Efter en dag på jobbet har rapporten börjat sjunka in. Jag har gjort följande reflektioner.

Marginalerna och omsättningen
Den stora diskussionen efter gårdagens rapport kommer beröra Apples (fallande) marginaler. Först och främst måste man ha klart för sig vad man jämför gårdagens rapport med, det vill säga hur gick det egentligen Q1 2012? Apple hade ett antal faktorer som ”gick bolagets väg” under Q1 2012. Storsäljaren 4S lanserades under hösten 2011 lagom för att få fullt genomslag under Q1 2012. Apple redovisade då en (mindblowing) 116-procentig vinstökning. 4S var den enda telefonen som lanserades 2012 (tolvmånaderscykel) och dessutom var 4S produktionstekniskt väldigt lik den ”vanliga” 4:an. Detta ledde till en sak - exceptionella marginaler. Man kan inte jämföra innevarande år med förra året och säga att dagens marginaler är dåliga. Man kan än mindre förvänta sig att förra årets ökning skulle upprepas i år igen. Q1 2012 var ett kvartal då många faktorer drog åt samma håll och det är inte säkert att det någonsin kommer upprepas. Helt ärligt, efter förra årets urladdning är jag imponerad över att vinsten överhuvudtaget ökade i år.

Marginalerna (Q1 2013) sjönk i huvudsak p.g.a. att Apple gjort groteskt stora CAPEX-investeringar (samt eventuellt lite för att iPad Mini är billigare än fullstorleksvarianten). Vid varje ny produktlansering har marginalerna vikit, vilket är fullt naturligt eftersom produktlanseringar är förenade med kostnader. Hittills har marginalerna alltid letat sig tillbaka och nått nya höjder (när investeringarna börjar få genomslag, vilket dock kan ta något kvartal). Om Du inte redan läst det kan jag tipsa om två intressanta inlägg författade av Asymco, ett om Apples marginaler och ett om Apples CAPEX.

Om historien upprepar sig kommer marginalerna att leta sig tillbaka igen och (vem vet) kanske även ända upp till nya ATH. Med fortsatt ökad omsättning och förbättrade marginaler kommer då (kraftigt) ökade vinster. Även om detta inte vore fallet och marginalerna skulle sjunka och bli fast runt säg 30-35 procent är det inte hela världen. Visst, vinstökningen blir lite lägre under något kvartal, men om Apple fortsätter öka omsättningen år efter år kommer det ändå leda till bra aktieägarvärde. Omsättningsökningen kommer fortsätta. Även om USA-marknaden inte längre erbjuder astronomiska tillväxtmöjligheter, gör Kina det nu istället. Apple är ett av världens starkaste varumärken och bolaget är väldigt populärt i Kina. Under kvartalet ökade t.ex. försäljningen i Kina med 67 procent (detta trots att de nya iPadsen lanserades sent under kvartalet i Kina och att bolaget ännu ej tecknat avtal med Kinas största operatör China Mobile, med 707 miljoner subscribers). Lägg ihop det med vad Appleinsider rapporterade här om dagen; att Kinas 3G subscribers växte med 83 procent under 2012 till 233 miljoner (vilket kan jämföras med US smart phone subscribers som jag tror uppgår till cirka 120 miljoner). Här finns enorma tillväxtmöjligheter.

Q1 2013 (veckojusterat) såg en omsättningsökning om +27,7 procent. Det är ungefär samma tillväxt som kvartalet före (Q4 2012 hade +27,2 procents omsättningsökning) samt lite högre än kvartalet innan dess (Q3 2012 hade +22,3 procents omsättningsökning). När man sett Apple öka vinsten med över 100 procent under ett kvartal kan en omsättningsökning om +27,7 procent framstå som nästan obetydlig. Omsättningsökning om +27,7 procent är dock inte obetydlig. Det är tecken på att försäljningen är mycket, mycket stark. I vanlig ordning är det även tillverkning och distribution snarare än efterfrågan som sätter gränserna. IPad Minis tillverkning beskrivs t.ex. som "seriously constrained".

Värderingen
Värderingen och dagens slakt på börsen är något som verkligen förbryllar mig. Vad skulle motivera att aktien handlades ner? Jo, att försäljningen skulle sjunka kraftigt, ett tecken på att Apples produkter inte säljer tillräckligt bra. Detta var dock inte fallet. Veckojusterat var iPhoneförsäljningen upp 42 procent och iPadförsäljningen var upp 60 procent (kom ihåg att detta är trots att mini är "seriously constrained" och att de nya iPadsen introducerades sent i Kina). Varför handlas aktien då ner? Huvudanledningen verkar vara vikande marginaler och oro över framtiden. Denna delen förstår jag mig inte på för att 1) Alla visste att marginalerna skulle bli lägre 2) Marginalerna var något bättre än Pro konsensus 3) Marginalerna viker ALLTID vid produktlanseringar p.g.a. ökade investeringar. Att detta skulle ske var ingen nyhet, det var t.o.m. förväntat. Aktien handlas idag på sådana nivåer att det inte behövs tillväxt för att räkna hem köp. Det är riktiga haverivärderingar. Man får tillväxten på köpet. Samtidigt som Apple slaktas, nu ner 10,5 procent till P/E 10,4 (vilket motsvarar ungefär 3x kassan!), handlas Amazon upp 2,5 procent till P/E 3272 (ja, tretusentvåhundrasjuttiotvå) och Netflix upp 38 procent till P/E 183. Kanske lite extrema exempel, men kunde inte motstå frestelsen att flika in det, det är mycket galenskap idag.

Jaja, vi får väl se vad som händer framöver och vad som är långsiktigt hållbart. Det är tur att man inte är kortsiktig, för då kan tydligen precis vad som helst ske.

2 kommentarer:

  1. Jag själv är ett fan av apples produkter, och funderar på att helt "applifiera" mig här hemma, dvs byta ut min PC mot en Mac för att få samma enkla sync och struktur som på övriga enheter.

    Min kommentar gäller dock huvudsakligen nåt helt annat, nämligen en fråga som jag ställt på flera andra bloggar jag uppskattar:

    För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

    I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
    Tacksam för alla tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra innehav, jag skulle kunna tänka mig att äga alla utom Blackpearl.

      Jag har tidigare givit lästips (http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2012/06/lastips.html), vilket är min Top5-lista.

      Mitt förslag är att Du läser alla fem, men om Du ska börja med någon föreslår jag att Du börjar med The Intelligent Investor av Benjamin Graham. Det kommer med all säkerhet att bli en ögonöppnare för Dig. Trevlig läsning!

      Radera