tisdag 5 februari 2013

Företagsanalys Vitec

Small cap-noterade Vitec Software Group är ett programvarubolag som erbjuder branschspecifika affärssystem. Fokus ligger på nischer där det finns behov som inte lika kostnadseffektivt kan tillgodoses av generella affärssystem. I dessa nischer har Vitec en marknadsledande position. Vitec är idag aktivt i följande affärsområden: mäklare, fastighet, media, energi samt finans och försäkring.



Hållpunkter från ovanstående sammanställning (och årsredovisningarna)
  • Balanslikviditet = 0,94. Rörelsekapital - långfristiga skulder = -75 Mkr. I mina ögon ett ganska agressivt finansierat tillväxtföretag.
  • Intjäningsstabilitet. Den (genomsnittliga) årliga EPS-tillväxen uppgår till 25,04 procent de senaste tre åren, 30,05 procent de senaste fem åren och 23,14 procent de senaste sex åren.
  • Utdelningsstabilitet. Direktavkastningen har legat mellan 1,75-3 procent, för närvarande 2,5 procent (2kr föreslagen utdelning 2012). Stabilt ökande utdelning.
  • Stenlund med familj innehar 10,1 procent av kapitalet och 32,1 procent av rösterna. Sandberg med familj innehar 9,3 procent av kapitalet och 31,8 procent av rösterna. Vallbo med familj innehar 2,4 procent av kapitalet och 6,5 procent av rösterna. Tillsammans har dessa tre familjer över 70 procent av rösterna.
  • Sandberg (9,3 procent av kapitalet och 31,8 procent av rösterna) sitter i styrelsen. Det gör bl.a. även Öquist (med 5,5 procent av kapitalet). Man får anta att de tänker fortsätta förvalta sina förmögenheter så gott de kan.
  • ROE runt 22 procent, CAPEX runt 54 procent och OE/E ligger runt 0,75.

Vitec har lite Peter Lynch-prägel över sig och är förvånansvärt diversifierat för att vara ett small cap bolag. Bolaget är i mina ögon aggressivt finansierat och har goda möjligheter för fortsatt fint värdeskapande åt ägarna.

14 kommentarer:

  1. När jag såg titeln på inlägget blev jag väldigt nöjd eftersom du har kommenterat svagheter i Vitec tidigare. Däremot var du inte så kritisk som jag hoppats vilket kanske är positivt eftersom jag äger aktier i bolaget =).

    Eftersom vi båda gillar Fischer har jag också funderat lite på vilka svagheter vi kan hitta. Grahams definition för defensiv finansiering tycker jag nämligen är lite orättvis eftersom välskötta IT-bolag har väldigt små omsättningstillgångar.

    Efter att ha tagit en paus för att repetera "Defensive investors sleep well" har jag kommit på följande punkter:

    1) Även om Vitec är enormt starkt inom sina nischer tror jag att högre chefer kan tänkas föredra mer välkända "generalistbolag". Det här är en punkt som för mig är svår att bedöma eftersom jag brukar definiera bolag som misskötta när de köper in SAP-lösningar. Jag tror stenhårt på att nischbolag ska konkurrera ut generalisterna men jag kan ha fel.

    2) Ägardriven tillväxt. Vitecs standardstrategi är att låta tidigare ägare fortsätta leda bolaget. Därför är jag lite osäker på hur återväxten av nya affärsområdeschefer ser ut, det har helt enkelt inte behövts särskilt många hittills.

    Jag ser inte någon av dessa punkter som kritisk men det var det bästa jag kunde komma på med Fischer som utgångspunkt.

    Kul även att få se hur ditt excelblad för analys ser ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anade att inlägget kunde intressera Dig.

      Jag tror Lynch hade gillat bolaget. Lite för att det är tråkigt, men även för att det utnyttjar teknik (prispress inom teknik) snarare än att vara en del i prispressen. Det är heller varken billigt eller populärt att byta programvara på en arbetsplats, vilket ger viss moat.

      Svagheter i Vitec? Det finns många. För mycket räntebärande lån för min smak. För hög CAPEX vilket även gör att OE/E-kvoten är för låg för min smak. Alla dessa "svagheter" kan man dock tänka sig att ledningen reder ut när bolaget mognar. Dessa "svagheter" är dock inget som verkar störa bolaget, för det går som tåget.

      Jag tycker Vitec hävdar sig bra enligt Grahams kriterier. Grahams finans-kriterier är lite orättvisa mot vissa bolagskategorier. Jag brukar då snegla lite på andra liknande bolag och även se hur mycket räntebärande lån som finns.

      Radera
    2. Det är svagheterna jag vill åt ;-). Hur ser du till exempel på Capex kostnaderna i Vitec jämfört med andra bolag? För mig är det nämligen ett område som jag oftast kringår genom att titta mer på befintliga kassaflöden samt tillväxt än på vinsten.

      Radera
    3. Egentligen borde jag nog skriva ett länge inlägg med mina tankar kring kassaflöde, OE, CAPEX m.m.

      Väldigt kort och förenklat. Att dumpa 50% av OCF i CAPEX är inget jag skulle tolerera för ett moget bolag, men för en relativt ung och snabbväxande rackare som Vitec kan det dock fungera under en övergångstid. För lite större och mognare bolag ser jag helst att CAPEX ligger runt, säg 10-15%. Smärtgränsen ligger nog runt 25-30% (typ som HM). Kan nämnas att Avanza ligger runt 5% vilket är väldigt ovanligt.

      Kan även nämnas att om jag skulle hamna i Vitecs ledning skulle det första jag gjorde vara att tillse att aktieutdelning inte längre gavs. Vitec växer fint, har fullt godkänd ROE och behöver alla pengar de kan få. Bättre att betala av lån och använda flödet för att växa än att omallokera kapitalet till ägarna.

      Radera
    4. Tack, precis så bra som jag förväntade mig!

      Ska även bli intressant med kassaflödesanalyser i framtiden om andan faller på.

      Radera
  2. Vitec har varit ett fantastiskt företag att äga. Jag antar deras moat är att det är väldigt krångligt för deras kunder byta till en annan leverantör samt viss teknik. Kanske är det därför som dom lyckats förvärva och så framgångsrikt integrera förvärven genom åren, det är helt enkelt bästa vägen för tillväxt iom svårbytligheten inom branschen? (Även om den organiska tillväxten inte gått av för hackor den heller.) Förvärven blir större och större och undrar om ledningen kommer kunna integrera dessa lika bra, just Peter Lynch är väl inte jätteförtjust i "divärrefiering". Mäklarsidan har väl lite stor andel av verksamheten just nu annars har jag svårt hitta något annat negativt.

    //Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta tankar. Jo, jag har lagt märke till det. Jag tror mäklarsidan är uppe på 45% av bolagets resultat, vilket kan tyckas vara lite mycket. Kanske är mindre bra till tänka på den bostadsbubbla som nu råder. Vem vet?

      Vilket fall så har Vitec givit helt otrolig avkastning till sina ägare. Så länge förvärven rör programvara tror jag inte man ska behöva vara så orolig. När bolaget börjar sälja skor är det dock läge att sälja =).

      Radera
    2. Ledningen har kommenterat mäklardelen på något live event jag besökt när frågan kommit upp och inte uttryckt någon oro över en sättning i bostadspriserna för deras intjäning.

      Radera
    3. "Moaten" kan väl vara att de ger sig in i nischer som är för små för att locka till sig större aktörer, och där är marknadsledande. Andra bra företag att välja på saknas, och det blir ett minimonopol?

      Radera
    4. @Anonym. Tack, för info. Intressant.

      @Gustav. Absolut, som jag förstått det är det en stark sida för Vitec.

      Radera
    5. Intjäning på mäklarsystem är beroende av antalet affärer och inte storleken på dessa. När marknaden "fryser" då säljare och köpare inte kommer överens så minskar alltså Vitecs intjäning men en prisnedgång är inte ett problem i sig.

      Radera
  3. Någon skrev att det är ett tråkigt bolag, jag tycker inte det. Det släpps ju ofta flera nyheter varje vecka på deras hemsida.

    Men en sak oroar mig lite, de köpte ett norskt bolag förra året, Midas Data, och därifrån ser man inga nyheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beklagar sent svar. Det var nog jag som skrev att bolaget är "tråkigt". Tråkigt är en komplimang i detta sammanhang, jag tycker bolaget är intressant.

      Radera
  4. Midas hamnar väl i fastighetsmäklar delen?

    Another får det till att den inte klarar grahams 3 år avg under 15?
    Vid en snabbkoll så enär året är slut och Lars sagt att man klarar att matcha förra årets VPA så hamnar jag på ~16/3 =5,33. 75/5,33= 14,07 om du vill ansluta dig till skaran :-)
    Mvh.

    SvaraRadera