onsdag 3 september 2014

Sålt AAPL

Rubriken låter mer dramatisk än vad innehållet är.

Apple var enligt mig väldigt billig under väldigt lång tid och blev dessutom billig utan vettig anledning till att handlas ner (inga fundamentala förändringar som motiverade raset). När ett bolag med Apples kvalitet handlas ner till säg 6-8 gånger det utdelningsbara kassaflödet är det svårt (och dumt?) att inte köpa. Resultatet blev att jag köpte lite fler aktier än vad som egentligen var motiverat givet min portföljs storlek. Igår, efter de senaste månadernas uppgångar, utgjorde Apple 42 % av portföljen. Tanken från början var att behålla samtliga aktier och låta utspädning över tid lösa "problemet". Men när Apple utgjorde 42 % av portföljen och det näst största innehavet utgjorde 18 % (och jag för övrigt var nöjd med storleken på det näst största innehavet) bestämde jag mig för att minska en aning. Inte för att "ta hem vinst" eller andra dumheter, utan för att göra portföljen lite mindre dåligt balanserad. Detta var min första försäljning på cirka 20 månader, förhoppningsvis dröjer det minst lika länge till nästa gång.

Vad som skett är att jag minskat 12 procentenheter i Apple så innehavet minskat från 42 till 30 procent av det totala portföljvärdet. Dessa 12 procentenheter har jag flyttat till ett annat innehav som därmed ökat från 6 till 18 procent av det totala portföljvärdet.

Varför inte spara allt som kassa och vänta på nästa krasch? Både Fischer och Lynch säger ungefär att det är omöjligt att veta när nästa krasch kommer och att mer pengar sannolikt gått förlorade när folk förberett sig för "nästa krasch" än vad som faktiskt gått förlorat i de krascher vi haft. Bara för att det gått upp några år betyder inte att det måste gå ner snart. Med några hack i kurvan höll 70- och 80-talets uppgångar i sig i ca 20 år. Något sådant vore dumt att stå utanför.

Givet att Apple står inför en produktlansering som ledningen själva beskriver som den bästa på 25 år samt att Apple ligger på rekordlågt institutionellt ägande, kan detta komma att visa sig vara en försäljning av sällan skådat dålig timing. Den som lever får se.

Avslutningsvis vill jag ha sagt att jag även fortsättningsvis tror stenhårt på Apple och kommer fortsätta följa bolaget med samma intresse som tidigare.

4 kommentarer:

 1. Deras kurs brukar ju kunna backa lite efter att de presenterat nästa iphone och alla sågar dem. Sen visar det sig ju att de ändå säljer som smör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vad som brukar ske. Det ska bli spännande att se om det ånyo blir fallet eller om de återstående investerarna lärt sig något från det ras aktien precis återhämtat sig från.

   Radera
 2. Snarare en sällan skådad bra timing om man ser till dagens ras!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investerare världen över anar oråd och vräker ut aktier nu när jag gjort det offentligt att jag trimmat innehavet en aning ;)

   Radera