tisdag 12 mars 2013

Företagsanalys Starbucks

NASDAQ-noterade Starbucks Corp är ett företag som nog egentligen inte behöver någon närmare presentation. Bolaget tillhandahåller i huvudsak kvalitetskaffe, men numera även te och juice av hög kvalitet.


Hållpunkter från ovanstående sammanställning (och årsredovisningarna)
 • Balanslikviditeten (2012 års siffror) uppgår till 1,9. Rörelsekapitalet är $ 1,094 miljoner större än långfristiga skulder. Den finansiella ställningen skulle därför i det närmare kunna kallas Graham-stark.
 • Intjäningsstabilitet. Den (genomsnittliga) årliga EPS-tillväxen uppgår till 50,03 procent de senaste tre åren, 14,74 procent de senaste fem åren och 16,09 procent de senaste sju åren.
 • Bolaget började dela ut pengar först 2010. Direktavkastningen ligger för närvarande runt 1,4 procent.
 • 74% av aktierna ägs av institutioner och fonder. FMR LLC 4,75 procent, Price (T.Rowe) Associates Inc 4,58 procent, Vanguard Group, Inc 4,41 procent och State Street Corporation 3,81 procent är de största ägarna. Bland privatpersoner har bolagets VD och grundare Howard Schultz i särklass flest aktier. Schultz över 18,5 miljoner aktier motsvarar ca $1,09 miljarder. Han bör således ha i runda slängar 70 procent av sin förmögenhet i Starbucks, se http://www.forbes.com/profile/howard-schultz/.
 • Howard Schults, är grundare, VD och styrelseordförande. Han har en mycket stor del av sin förmögenhet i bolaget och jag har fullt förtroende för honom.
 • ROE runt 26 procent, CAPEX har tidigare (5- och 7-årssnitt) legat runt 50 procent, men har numera sjunkit till cirka 34 procent. OE/E ligger runt 1. 

Sammantaget ser Starbucks ut som ett väldigt fint företag med mycket goda möjligheter för fortsatt värdeskapande.

8 kommentarer:

 1. Om jag tolkar ditt excel-blad rätt så tycker du att nuvarande P/E är på gränsen till för dyrt? Kan du utveckla lite kring vilken nivå med nuvarande värden du skulle gå in i aktien?

  Mvh
  Plutusson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att Du hänvisar till Graham-rekvisitet för rimligt pris (längst ner till höger). Det är något som excel beräknar utan att jag lägger mig i. Det är dock inget jag lägger någon som helst vikt vid.

   Nu till Din fråga. Säg att man räknar med 15 procents årlig vinsttillväxt och säg att en PEG-ratio om 1,8 vore rimlig i detta fall. Det skulle ge P/E 27. Med nuvarande intjäning ($1,79/aktie) skulle jag kunna tänka mig att betala säg $48,5.

   Notera att detta är vad jag skulle känna mig komfortabel att göra. Det ska varken ses som köp- eller säljrekommendation.

   Radera
  2. Intressant och tack för svaret. Bra blogg!

   /Plutusson

   Radera
 2. Har du en excelmall som man kan anvænda till berækning av Grahams kriterier? Det skulle vara fantastiskt om man fick anvænda det.

  Har Intelligent investor på mitt nattduksbord men skall læsa klart "One up on Wall street" først.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är av olika anledningar inte sugen på att lämna ut mitt personliga excelark. Om Du däremot behöver hjälp med Ditt excelark ställer jag naturligtvis upp som bollplank och svarar på frågor.

   Radera
  2. Okej, jag förstår. Jag återkommer vid eventuella frågor. Och tack för en bra blogg, finns mycket matnyttigt.

   Radera
 3. Äger Starbucks och är väldigt nöjd. Ett bra bolag som jag tror kommer ha en fin resa framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också Starbucks går en ljus framtid till mötes. Sammantaget är det väldigt mycket som talar för bolaget samtidigt som väldigt lite talar mot det.

   Radera