Då detta är mitt första inlägg passar jag på att beskriva vad man kommer kunna förvänta sig av denna blogg samt lite om de risker som handel med aktier medför.
Vad man kan förvänta sig av denna blogg
Bloggen är mest för egen del och är huvudsakligen en plats för mig att samla mina tankar om ekonomi och investeringar. Jag hoppas dock att den kan vara intressant för Dig som läsare också. Målsättningen är att bloggen skall ha praktisk prägel, innebärande att man skall kunna använda bloggen för att fatta investeringsbeslut. Jag har ganska starka influenser från både Graham och Fisher. Att läsa både Security Analysis och The Intelligent Investor av Benjamin Graham samt Common Stocks and Uncommon Profits & Other Writings av Philip A. Fisher skulle därför öka Din förståelse kring hur jag resonerar.
Som bloggens namn föreslår finns det fler än mig som ägnar sig åt värdeinvestering (value investing), varför jag bloggar under pseudonymen "AnotherValueInvestor".
Jag förstår problemet att försöka hänga med i en företagsanalys som är baserad på någon annans (i detta fall mina) excelark, speciellt då man kanske inte förstår allt som står i excelarket. Jag blev därför glad när jag för en tid sedan sprang på Finanstankars serie om företagsvärdering i sju delar (eftersom detta bespar mig tiden att själv skriva en sådan). Jag har därför valt att ställa upp Earnings, Owner earnings, Dividends, Balance sheet och DCF på i princip samma sätt som han gjort. Om man inte hänger med på vad som händer i mina analyser (under dessa rubriker), hänvisar jag i första hand till hans sjudelarsserie. Förstår man fortfarande inte går det självfallet bra att fråga mig.
Om risker förenade med aktiehandel
Aktiesparande har historiskt sett givit bättre avkastning än annat sparande. Det innebär dock ej att det även kommer att bli så i framtiden. Pengar som investeras i aktier kan både öka och minska i värde beroende på hur individuella företag, marknader och omvärlden utvecklas. För att nämna några risker som noga behöver beaktas vid aktiehandel kan följande nämnas: marknadsrisk, kursrisk, valutarisk, bolagsspecifik risk, branchspecifik risk och likviditetsrisk. Man måste vara införstådd i att man kan förlora hela eller stora delar av sin(a) investering(ar). Är man osäker på vilka risker aktiesparande är förenat med eller har andra frågor om aktiehandel bör man kontakta sin bank eller annan professionel aktör på marknaden.
Att investera i aktier innebär att man gör antaganden om framtiden. Då man inte med säkerhet kan säga vad som kommer att hända i framtiden är aktiehandel således förenat med osäkerhet. Mina analyser och slutsatser kommer därför från tid till annan garanterat att bli fel. Det är därför viktigt att Du kritiskt granskar vad jag skrivit och bildar Dig en egen uppfattning. Investera ALDRIG i något Du inte förstår!
Hej!
SvaraRaderaJag undrar om dessa böcker du nämnde finns översatta till svenska?
Hej Anonym,
SvaraRaderaInledningsvis kan jag tipsa om http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2012/06/lastips.html för fler lästips. Jag vill minnas att jag sett någon tysk version av några av böckerna (om det kan hjälpa), men jag har varken läst eller hört talas om någon svensk sådan. Gjorde en sökning på google och bokus precis, hittade tyvärr ingen svensk version. Det är en överhängande risk av att verken inte är översatta till svenska.
Okej tack för hjälpen, då får jag helt enkelt läsa den på engelska.
SvaraRaderaP.s En väldigt bra blogg för mig som nybörjare som i framtiden vill jobba inom finansen. Har fått en bättre inblick i visa områden, tack.
Tack, det är alltid roligt att höra att andra uppskattar det man gör.
RaderaFörslagsvis börjar Du med The Intelligent Investor av Benjamin Graham, sedan Common Stocks and Uncommon Profits & Other Writings av Philip A. Fisher följt av The Essays of Warren Buffet: Lessons for Investors and Managers av Lawrence A. Cunningham. Personligen tycker jag dessa tre är väldigt lättlästa.
Security Analysis av Benjamin Graham är ett väldigt bra verk, i min mening bättre än den mer populära The Intelligent Investor. Som titeln föreslår handlar den om värdepappersanalys. Utöver att språket är svårare, krävs eknomiska förkunskaper samt tid för eftertanke. Jag rekommenderar således att Du läser denna sist av dessa fyra.
Så The intelligent investor ska jag läsa sist? Spelar det någon roll vilken av dem andra tre som jag börjar med? Jag tänkte i förhållande till kunskaper, jag läser mitt andra år på ekonomiprogrammet och har varit lite smått aktiv det senast året inom finansen.
SvaraRaderaNej, jag sa Security Analysis sist. Intelligent Investor först.
RaderaGraham skrev sina verk först. Sedan kom Fisher som vidareutvecklade Grahams tankar. Buffet har starka influenser från båda dessa herrar. Därför kan det vara lämpligt att läsa böckerna i den ordningen: Graham > Fisher > Buffet. Egentligen har det dock ingen betydelse i vilken ordning man läser verken.
Oroa Dig inte över förkunskapskraven för Security Analysis. Köp böckerna och läs =)
Okej, blev lite förvirrad efter att du jämförde dessa böcker, blandade ihop ordningen på dem.
RaderaTack för all hjälp, det uppskattas verkligen.
Ha det bra!