söndag 22 juli 2012

Företagsanalys Fenix Outdoor


Midcap-noterade Fenix Outdoor är en internationellt aktiv koncern inriktad på produkter för ett aktivt frisluftsliv.  Koncernen är organiserad i två rörelsesegment: Brands som omfattar utveckling och marknadsföring av de egna varumärkena Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag och Brunton samt Retail genom outdoordetaljisterna Naturkompaniet AB och Partioaitta Oy. Dessa två rörelsesegment stöds av koncerngemensamma funktioner för ledning, hållbarhet, ekonomi, finans, IT och logistik.


Hållpunkter från ovanstående sammanställning (och årsredovisningarna)
  • Graham-starka finanser. Räntebärande skulder uppgår till ynka 47,1 Mkr (cirka 4,6 procent av balansomslutningen).
  • Stabil verksamhet. Intjäningsstabilitet. Den (genomsnittliga) årliga EPS-tillväxen uppgår till 16,69 procent de senaste tre åren, 23,42 procent de senaste fem åren och 43,61 procent de senaste sju åren.
  • Utdelningsstabilitet. Direktavkastningen ligger mellan 1,5-2,5 procent, för närvarande 1,91 procent. Låg men stabilt ökande utdelning.
  • Fenix är familjeägt och kontrolleras av grundarfamiljen Nordin genom Svenska Nordinvestment AB. Svenska Nordinvestment innehar 57 procent av kapitalet och 81 procent av rösterna. En snabbtitt visar att familjen Nordin innehar, privat och genom bolag, i vart fall 85 procent av rösterna.
  • Familjen Nordin är självfallet representerad i styrelsen. VD:n heter Nordin i efternamn och tänker som en ägare.
  • ROE runt 26-27 procent, CAPEX runt 15,5-17,5 procent och OE/E ligger runt 1.

Sammantaget är Fenix Outdoor vad jag skulle beskriva som ett wonderful company.

9 kommentarer:

  1. Håller med om att det är ett fint företag, har dem inte i portföljen ännu.

    Funderar lite på hur de kommer att hänga med i framtiden, när mer och mer säljs via Webben. Finns kompetensen och framåtblickandet i ledningen?

    HM känner jag mig trygg med i den aspekten, men jag har svårare att bedöma Fenix Outdoor. En sådan simpel sak som att flera av mina kompisar handlar via Addnature och andra webbkonkurrenter gör mig lite osäker... I ett värsta scenario provar man sakerna hos Naturkompaniet för att sedan beställa dem billigare via nätet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gustav,

      Fenix står självfallet, precis som alla andra bolag, inför utmaningar. Försäljning via webben är en sådan. Jag vet inte alls hur bolagets planer ser ut, men jag är i dagsläget inte oroad. Det kommer bli spännande att följa utvecklingen.

      Radera
  2. Ska det inte vara P/B i ditt kriterium 2 ( längst till höger / längst ner ) i din excel-tabell?

    För övrigt en mycket gedigen sammanställning. Hur resonerar du kring WACC = 10%?
    Och dina DCF:r , är det tllväxt av FCF som du har ett par olika alternativ till? Och gäller de tillväxttalen isf t o m TErminal Value?

    Håller med om att Fenix är ett mycket gediget bolag, frågan är bara vad det är värt, vad bedömer du intrinsic value till idag ( förstår inte det från din Excel-fil). Jag försöker alltid själv skapa mig en bild avs detta, för att sedan bestämma migmför vad jag är beredd att betala.

    AAA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej AAA,

      Det skall självfallet vara P/B. Vid en genomgång av arket upptäckte jag att ett par fel smugit sig in. Arket är redigerat och utbytt. Ny bild infogad ovan.

      Helt ärligt tycker jag DCF är rent hokuspokus. Denna DCF ska inte ses som annat än quick-n-dirty och den är framräknad mest för skojs skull. Det finns mängder med problem med DCF-analyser och DCF-värdet ändras dramatiskt om diskonteringsräntan eller tillväxten ändras med någon procentenhet. I min mening gör man bäst i att undvika dessa resonemang vid företagsvärdering (och jag vet att Buffet/Munger delar denna uppfattning). WACC:n ovan är ett antagande utan förtroendeingivande bakomliggande resonemang. DCF-beräkningen nere till vänster i arket följer en enkel modell som heter the Gordon Growth Model (den är egentligen avsedd för utdelningar, men fungerar även för kassaflöde). Om man får för sig att förlita sig på DCF-analyser (vilket jag inte rekommenderar) måste man vara väl insatt i analysens begränsningar, vilket är många.

      Angående intrinsic value. Ta en titt där det står margin of safety och kurs 163,80 kr. Det indikerar att jag tycker att Fenix är köpvärt upp till detta belopp. 163,80 kr är enligt mig ett konservativt antagande (12,6 EPS x P/E 13) och det är inga konstigheter att utgå från detta. Till tänka på EPS-tillväxten är bolaget egentligen värt mer, men jag räknar pga den dåliga likviditeten i aktien inte med att marknaden kommer värdera bolaget till väsentligt högre P/E än historiskt. Egentligen vore det inga konstigheter att köpa Fenix upp till 170 kr, lite beroende på hur långsiktig man är.

      Margin of safety 10-50 % är om man önskar ytterligare säkerhetsmarginal. Enligt mig är inte det nödvändigt vid investering i Fenix. Jag använder 10-50%-beräkningarna främst vid value plays.

      Radera
  3. Vad tror du om Geox?

    ett bolag som liknar Fenix, men otroligt nedtryckt nu pga Italiens dåliga ekonomi (deras största marknad)?

    AAA

    SvaraRadera
  4. Jag har inte analyserat Geox. Det kan kanske bli ett framtida projekt.

    SvaraRadera
  5. Hej AVI!

    Först och främst vill jag tacka för en bra blogg! Dina analyser skiljer sig något från andras, främst de mastiga excelarken med mycket intressant data. Jag fick upp ögonen för Fenix för några månader sedan och efter en analys har jag köpt på mig lite aktier.

    Om du är intresserad av att läsa min analys så finns den här:

    http://vardebyran.wordpress.com/2012/09/24/analys-av-fenix-outdoor/

    Jag tänkte först maila den till dig men hittade inget sätt att kontakta dig, därför valde jag att skriva den här även om det känns lite fräckt. Om du ogillar att jag postar en länk här så är det bara att ta bort den, det har jag full förståelse för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonas,

      Det var roligt att höra, välkommen hit.
      Jag har inget principiellt ställningstagande mot att läsare länkar till andra webbplatser i sina kommentarer. Så länge man bidrar till diskussionen och inte postar länkar i uppenbart reklamsyfte ser jag inga egentliga problem med det.

      Oj, Du gillar att skriva mycket i Dina analyser. Jag försökte läsa allt, men jag måste erkänna att jag började skumläsa efter ett tag (blev lite väl långt för min smak). Hur som helst, bra bakgrundsinfo om Fenix och dess varumärken.

      Lite konstruktiv kritik angående Din analys (vilket jag antar Du var ute efter eftersom Du ville skicka den till mig). Jag hittar inga referenser till kassaflödet. Det är av många anledningar farligt att titta på vinst utan att undersöka om vinsten är uppbackad av kassaflödet. Resonemang kring OCF, CAPEX och OE är (i min mening) alltid intressanta. Under avsnittet värdering jämför Du nuvarande värdering med historisk sådan, vilket man kan göra. En sådan jämförelse säger dock inget om rimligheten av nuvarande eller historisk värdering. Vidare stämmer inte Din förväntade avkastningsformel eftersom den inte tar hänsyn till vinsttillväxten. I övrigt bra och informativ utredning.

      Radera
  6. Hej AVI!

    Ursäkta dröjesmålet, missade att du hade svarat. Ja den blev allt i längsta laget, ska nog arbeta på att korta ner framtida analyser något samt slänga upp en sammanfattning.

    Tack för dina tankar! Ja det har du rätt i att jag missat att skriva om (kassaflödet), ska jag kika på och vara mer vaksam på i framtiden. Jag har kikat på det men vet att jag blev osäker pga förvärven.

    Det har du rätt i, det är ingen perfekt jämförelse utan ger väl kanske som bäst en liten fingervisning, sen får man väl själv avgöra huruvida den värderingen är rimlig eller inte, bör jag nog kommentera och fundera lite kring i framtiden. Bra där angående avkastningsformeln, har snappat upp den från Geoff Gannon men använde den nog inte helt korrekt. Den visar nog mer en ungefärlig bild av vilken avkastning man kan få första året, åren därpå får man utdelning samt en del av vinsten återinvesterad till högre avkastning (i detta fall åtminstonne). Ska fixa till den delen, blev nog lite oklart.

    Tack igen för kommentaren!

    SvaraRadera