torsdag 13 juni 2013

Återbesök hos AOIL

För drygt ett halvår sedan skrev jag ett inlägg om Alliance Oil och dess preferensaktie. Igår fick jag, via min nätmäklare Avanza, ett erbjudande att teckna preferensaktier i Alliance Oil. Jag tänkte att det därför var värt att göra ett återbesök hos bolaget.

Från förra analysen är det värt nämna att jag såg allvarligt på skuldsättningsgraden, både att de långfristiga skulderna kändes oroväckande stora men även att skulderna ökade. Det har framkommit ny data sedan min förra analys. Långfristiga skulder 31 dec 2012 är upp ca 18 procent jämfört med samma period 2011. Kortfristiga skulder är upp 83 procent under samma period. Det är möjligt att det finns bra fundamentala förklaringar till detta, i mitt tycke är det dock oroväckande att se skulder öka på detta vis.

Jag tyckte inte bolaget hade en gynnsam ägarbild. Ledningsförhållande kunde även varit bättre, i synnerhet då ledningen i allt väsentligt saknar ägande i bolaget.

Min största kritik var dock att AOILs (förvisso fina) vinstutveckling inte hade stöd i kassaflödet. Bolaget uppvisar en fin vinstutveckling, men "kassaflödesmässigt" görs årliga förluster. Som bekant är vinsten något av en åsikt (eller som jag brukar säga, endast en siffra som avgör hur mycket skatt bolaget skall erlägga) medan den verkliga vinsten återfinnes i kassaflödet.

I pressreleasen av den 5 juni 2013 står följande att läsa angående varför AOIL emitterar nya aktier: "I syfte att öka Bolagets finansiella flexibilitet och för att tillvarata nya tillväxtmöjligheter har styrelsen i Alliance Oil, baserat på ett bemyndigande från årsstämman, beslutat att genomföra en nyemission av preferensaktier...".

När ett bolag, oavsett vilket det är, anger vaga skäl vid nyemission bör man som investerare dra öronen åt sig. Styrelsen säger här "öka bolagets finansiella flexibilitet" och "för att tillvarata tillväxtmöjligheter". Hade pengarna varit öronmärkta för ett specifikt projekt hade styrelsen med högsta sannolikhet skrivit att medlen skulle gå dit, så verkar dock inte vara fallet. Jag misstänker att medlen skall användas till den löpande driften och för att betala utdelning till de som tecknade preferensaktier i förra vändan.

För mig är det obegripligt hur man som ägare kan gå med på att skjuta till ett större belopp till bolaget (i utbyte mot aktier) för att sedan få ett mindre belopp tillbaka i utdelning (som man dessutom måste skatta på). Värdeförstöring.

Vad kan man lära sig av detta? Jag skulle nog säga att lärdomen är våga vägra förhoppningsbolag. Det är helt ok att köpa "turnarounds" (dvs. bolag man bedömer ha tillfälliga problem och som handlas med rabatt), men man måste vara beredd att äga bolaget även om kvalitetsförbättringen inte sker. Man kan t.ex. köpa ett bolag i tron/förhoppningen att vinstmarginalen skall återhämta sig, men man måste vara beredd att äga bolaget och få ett ok utfall med invsteringen även om kvalitetsförbättringen inte infinner sig. Om man vill äga AOIL utan att en kvalitetsförbättring infinner sig är upp till var och en, personligen avstår jag dock.

6 kommentarer:

  1. Jag håller helt och hållet med.

    Däremot är det lite synd att man inte får någon vinning av att förklara problemet för ivriga spekulanter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ger min syn på saken, sedan är det upp till var och en att ta till sig det den önskar :)

      Radera
  2. Gillar inlägget! Antar att du inte är lika positivt som redaktionen på Avanzas Placera.nu är? ;)

    https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=247527

    Jag vet inte hur många analyser jag skummat på Placera.nu av Leif där han räknar och räknar och kommer fram till att ett vinstlyft måste vara nära. I länken ovan, från 23 maj, påminner han om att aktien då var nordens lägst värderade oljebolag. Om det var billigt då, så är det tokbilligt nu, då aktien är ner ytterligare nästan 25 procent sedan den analysen... Trots det ständiga intaget av nya pengar utan tydligt användningsområde tycker fortfarande Placera.nu att AOIL är ett starkt köp...

    Helfestligt att de utgår från att låg värdering med automatik måste innebära att det är bra. Kanske signalerar en värdering på fyra gånger vinsten att det är få som tror på att detta kommer inträffa.

    Men, kanske får de rätt tids nog? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om han menar att bokföringsmässig vinst ("skatteunderlag") är på väg upp så kanske han har rätt. Men vad gäller "verklig vinst" för ägarna (Owner Earnings), kommer underskotten med hög sannolikhet att fortsätta.

      Jag skulle nog vilja gå så långt att säga att även om man köper AOIL idag och att man över tid tjänar pengar på investeringen, skulle jag fortfarande säga att investeringen var dålig eftersom man hade oddsen mot sig. Det är lite som att köpa en lott och kalla det för "bra investering" om man vinner.

      Radera
    2. Bra poäng det där med att man bör vara beredd att äga bolaget även om det inte "vänder". Jag tror också det lätt kan bli fel om man enbart köper med åtanken att sälja när värderingen är "normal" igen. Dels kan man aldrig veta om så blir fallet. Dels så kan man inte veta när det kommer inträffa så alternativkostnaden kan ju bli skyhög.

      Radera