söndag 14 oktober 2012

Tankar om Avanza


Jag tycker det är lite väl mycket undergångsstämning runt Avanza just nu. Det förs diskussioner om dåliga resultat, avsaknad av moat m.m. Nedan ska jag försöka ge mina tankar kring vad som händer.

Egentligen tycker jag inte om att prata moat, jag tycker det är för statiskt och för definitivt. Personligen föredrar jag istället competitive advantage. Om vi pratar competitive advantage så har Avanza två fördelar - low-cost producer och starkt varumärke. I praktiken syns detta genom: marknadens lägsta avgifter, transparens i allt man gör, bra kundfokus (vinner år efter år utmärkelser för årets bank och högst kundnöjdhet), bra kundcenter, Avanza Zero och Superlånet.

Jag ser inte competitive advantage som något problem för Avanza. Bolaget har inte förlorat någon competitive advantage och man blir ej heller utkonkurrerad.

Jag tror att Avanzas målgrupp kommer fortsätta växa, kanske inte i samma takt som tidigare, men den kommer sannolikt fortsätta växa. Likaså kommer det kapital som ligger hos Avanza att fortsätta öka. Antalet konton fortsätter också att öka och kapitalförluster hålls mycket låga.

Problemet som jag ser det är dock att courtage och provisioner utgör för stor del av resultatet. 2011 uppgick courtage och provisioner, efter avdrag för kostnader förenade med courtage och provisioner, till 62,1 procent av resultatet.

Problemet är att Avanzas "basbusiness" genererar för lite pengar alternativt (som jag ser det) att Avanza-aktien helt enkelt är för dyr. Många verkar ha trott att Avanza skulle tjäna säg 11 kr i år och att tuffa på med EPS-tillväxt om 15? procent. Detta kommer inte hända.

Jag trodde tidigare att vinst 2012 skulle uppgå till cirka 6,8 kr, men idag verkar det snarare luta åt kanske 6,0-6,1 kr. Långsiktigt tror jag Avanzas ägare ska vara glada om man får EPS-tillväxt om 10 procent.

Hur som helst, om man på ett bra år (t.ex. 2011) får courtage och provisionsinkomster uppgående till 60-65 procent av det totala resultatet, så kommer vinsten bli väldigt volatil under mindre heta år såsom 2012, dvs ett år då det varken råder bullmarket eller stora ras som gör Mr Market skräckslagen.

Nu gissar jag bara, men det verkar lite som att Avanza har en basbusiness runt (EPS) 6 kr och vid bra år kan komma upp i runt 10 kr. Säg att ett "normalår" (om det nu finns sådana) ligger mitt emellan, säg 8 kr.

Problemet är dock att Avanza inte prissätts utifrån detta. Avanza prissätts lite utifrån vinst kring säg 9-10 kr med säg P/E 15 - vilket jag tycker är för högt både vinst och multipelmässigt.

Avanzas vinst har dragit iväg på allvar ända sedan 2006. Med hindsight har de senaste fem åren dock (utifrån vad jag tycker) varit mycket bra år för Avanza. 2006-2007 var bullmarket, 2008 var panik, 2009-2010 var ny bullmarket, 2011 var ytterligare med kanonår med inledande bullmarket för att sedan övergå till panik. Det har varit ganska bra fart på handeln hela vägen och marknaden verkar inte ha insett att den courtage och provisionstunga verksamhet som Avanza har medför stor risk.

Förväntningarna verkar nu vara, som jag var inne på ovan, att Avanzas vinst ska fortsätta öka. Om vi pratar "basbusiness" kommer EPS sannolikt att öka, men om Avanza ska slå 2010-2011 års vinster inom den närmaste tiden tror jag dock att det kommer krävas "bra Avanza-år", dvs år med mycket handel.

Min slutsats antar jag blir att det är intäktsstrukturen som krånglar snarare än Avanzas competitive advantage samt att förväntningarna och aktiepriset måste ner en bra bit.

6 kommentarer:

 1. Du har helt rätt. Ett utmärkt bolag med en för dyr aktie. Det är svårt för många att se objektivt på bolag som så många är positiva till. Det är ingen brist på liknande bolag bara på OMX30. HM, Alfalaval, Ericsson, med flera. Alla utmärkta bolag men prissatta för perfektion. Att hitta ett populärt bolag som är undervärderat har jag aldrig lyckats med. Det krävs nog att man har med åtminstone några av Skagens ledord "underanalyserat, undervärderat och impopulärt" om man ska någon möjlighet att slå index.
  Mvh kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle56,

   För ganska exakt fyra år sedan kunde man fynda , då låg tex HM på 135 SEK under ett antal veckor. Men det kräver väldigt mycket tålamod ; i somras kunde man köpa bolag i Italien som var skuldfria till och även under net asset value.

   AAA

   Radera
 2. AAA
  Ja och Swedbank under Selman. Då var det enkelt att vara värdeinvesterare. Nu skiljs agnarna från vetet, det blir en helt annan målmedvetenhet som krävs för att hitta värde i denna marknad.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det var faktiskt inte helt enkelt då heller, konkursryktena fanns överallt och de baltiska valutorna var under press...

   Radera
  2. Lundaluppen
   Allt är relativt. Det fanns en sagolik "MOS" i många bolag. I alla fall jag, hade mycket lättare att hitta fantastiska ställen att placera mina pengar i, än idag. Jag är ingen super investerare som klarar av att hitta bolag i alla marknadslägen, utan trivs bäst när det flyter blod på gatorna, när även jag kan hitta ett guldkorn.

   Enkelt blir det nog aldrig. Det kommer nog alltid krävas en del för att tjäna bra med pengar på kapital.
   Mvh kalle56

   Radera
 3. 5 års OE för Avanza är inte så dyrt. De kan dela ut nästan hela vinsten till ägarna och ändå växa vidare.

  SvaraRadera