måndag 8 april 2013

På jakt efter tillväxtbolag

Beklagar dröjsmålet. Kommentarerna är nu besvarade. Jag har haft väldigt mycket på jobbet de senaste dagarna.

Nu när börsen står högt har min investeringstakt minskat kraftigt. Jag har faktiskt inte gjort några inköp sedan i januari och för den som läst mina inlägg de senaste veckorna har sett att jag funderat mycket kring just hantering av likviditet i portföljen.

Hur som helst, jag tänkte höra om det finns någon läsare som känner till något välskött tillväxtbolag, gärna med starka finanser och gynnsam ägarbild, som jag ännu ej analyserat här på bloggen. Stort eller litet, välkänt eller okänt, svenskt eller utländskt spelar ingen roll, jag tar tacksamt emot förslag på bolag som jag kan titta närmare på.

26 kommentarer:

 1. Addnode, Diadrom Holding, Doro, Formpipe Software, eWork, Nolato eller Cellavision?

  Jag sorterade bolagen grovt efter hur billiga bolagen är baserat på befintligt P/E och direktavkastning. Alla bolagen har tydliga svagheter men de är det bästa jag funderar över just nu.

  Vitec har ju annars också gått bra men deras värdering är jämfört med historiskt hög värdering och jag vet att du inte riktigt gillar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ha givit Vitec lite kritik angående dess finansiella styrka, men i övrigt gillar jag bolaget. Det är inte mitt "favoritföretag", men jag skulle kunna tänka mig att investera i det om priset var rätt. Jag skrev om bolaget för en tid sedan, jag var huvudsakligen positivt inställd.

   eWork står faktiskt näst på tur att analyseras, jag hade tänkt att ta bolaget tidigare, men jag tyckte Swedol och AQ GROUP var såpass intressanta att jag tog dem först.

   Angående Dina andra förslag så har jag "snabbanalyserat" Doro och Formpipe sedan tidigare. Addnode, Diadrom och Nolato känner jag inte till speciellt bra. Jag får ta en närmare titt, tack för tipsen.

   Radera
 2. Getinge är ett ganska fint bolag, men kanske lite väl hög skuldsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist jag var inne och rattade i Getinge var, precis som Du säger, skuldsättningen för hög för min smak. Priset var ej heller särskillt lockande. Jag får ta en titt om skuldsättningen kommit ner en bit, om jag den kommit ner en bit så kommer jag analysera bolaget närmare.

   Radera
 3. Sätt dig noggrant in i Cassandra oil, där snackar vi om moat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite osäker på om Du är ironisk eller inte. Om Du inte är det så kan jag säga att jag inte vet var jag ska börja med kritiken mot det bolaget. Låg och stadigt sjunkande soliditet, ingen bokföringsmässig vinst senaste fem åren (förmodligen aldrig), negativt kassaflöde år efter år.. ja listan kan göras lång.

   Inget bolag för mig inte, Cassandra Oil överlåter jag till någon mer spekulativt lagd investerare.

   Radera
 4. I och med att du även nämner utländska så får jag tipsa om: Clarksons (Brittiskt), Truworths (Sydafrika), C H Robinson (USA). Välskötta tillväxtbolag, särskilt tillväxt på de två senaste. Inte helt säker på gynnsam ägarbild eller att de passar, men här fick du i alla fall några ovanliga "case". Tack för en bra blogg förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ovanliga case! Man lär sig mycket av att analysera dem.

   Clarksons har jag hört ska vara bra, men jag har dragit mig för att analysera bolaget pga att det är ett LSE-bolag (högt courtage på Avanza.

   Känner varken till Truworths eller C H Robinson, jag får ta mig en titt =)

   Radera
  2. Kul att Du gillar bloggen och tack för tipsen.

   Radera
 5. Det vore mycket intressant att höra vad du tycker om Nolato

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktieingenjören tipsade också om bolaget. Inte omöjligt att det blir en analys framöver. Tack för tipset.

   Radera
 6. Jag kan ju föreslå de småbolag jag själv investerat i.

  Readsoft är ett av de få mindre bolag jag vågat köpa aktier i sista tiden.
  I övrigt har jag aktier i flera av de bolag som nämns ovan (Addnode, Doro, Nolato, Vitec). Dessutom Kopparbergs Bryggeri, som dock är lite mer riskfyllt.

  En mindre lyckad tillväxtaktie, Pricer, har jag också. Men den kanske kan bli bra med lite tålamod.

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vi var verkligen lika i investeringsprofilen.

   Jag har nämligen tittat en hel del på Kopparbergs bryggeri och ägde dessutom Pricer ett tag då den exploderade från motsvarande 7 kr till 16 kr.

   Radera
  2. Kopparbergs känns, precis som Du säger, kanske lite risfyllt. Readsoft har jag inte hört talas om. I övrigt verkar Du dela aktieingenjörens smak =). Jag får ta och läsa på om bolagen. Tack för tipsen.

   Radera
 7. Jag tänker faktiskt påAmorim group i Portugal. "wonderful company", som man inte hör så mycket om. Deras årsredovisningar är dessutom fröjd för ögonen. Skulle vara intressant att läsa vad du tycker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt aldrig hört talas om Amorim Group. Men nu när jag ser att Jonas från Värdebyrån säger att bolaget finns med i "Hidden champions of the 21st century" samt att Du kallar det "wonderful company" så jag ska jag definitivt ta en titt. Stort tack för tipset.

   Radera
 8. Kul att Amorim dök upp, vet inget mer om det än det som skrivits i "Hidden champions of the 21st century". Håller mig än så länge inom Sverige och Nordens gränser men hade varit intressant läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tilläggsinformationen. Jag ska ta en titt på bolaget.

   Radera
 9. Du får gärna analysera Creades, alltså hur företaget ser ut efter delningen. Bra ägare och många portföljbolag som uppvisar fin tillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt tänkt att analysera Creades vid något tillfälle. Jag skulle eventuellt kunna samköra Creades och eWork (Creades äger del av eWork).

   Radera
 10. Ngs och ovan nämnda Diadrom växer med fin vinst också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ngs är ännu ett bolag jag inte hört talas om tidigare. Du är den andra som nämner Diadrom. Jag får ta mig en närmare titt. Tack för tipsen.

   Radera
 11. Trelleborg, tyvärr ingen stark ägarbild. Men det jag fastnat för är förbättrat Roe, förbättrade rörelsemarginal, förbättrat kassaflöde och minskad skuldsättning. Pe idag ca 11,5 idag ser jag som billigt jämfört med liknande företag.
  Tidigare var Trelleborg exponerade mot bilindustrin men har minskat denna för att istället nischat sig mot fler branscher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att en stiftelse är huvudägare i Trelleborg, i övrigt känner jag inte till så mycket om bolaget. Såg dock att vinsten ökat kraftigt senaste fem åren. Skulle kunna fungera som value play, men jag har svårt att se mig som långsiktig ägare i det bolaget. Vi får se vad som händer. Tack för tipset.

   Radera
 12. Eurocon Consulting

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu ett bolag jag inte känner till. Rimligtvis borde något vara ett guldkorn. Tack för tipset.

   Radera