onsdag 10 april 2013

På jakt efter tillväxtbolag (del 2)


Som jag skrev i förra inlägget har jag inte gjort något inköp sedan i januari. Anledningen till detta är en ny investeringspolicy som jag håller på att inkorporera. För närvarande går alla mina likvida medel till att bygga upp trancher. När det är gjort ska jag börja investera i aktier igen - givet att de bolag jag är intresserad av inte handlas till överpris.

Anledningen till att jag författade inlägget "På jakt efter tillväxtbolag" är kort och gott att jag vill vidga mina vyer och läsa på om för mig nya bolag eller eventuellt återbesöka bolag jag tidigare ratat. Det hade naturligtvis varit jätteroligt om jag hittade ett litet wonderful company jag inte tidigare kände till som jag kan äga långsiktigt. Det finns ett flertal bolag i listan nedan som jag inte känner till. Kanske ett av dem är ett litet wonderful company? Vi får se.

Jag kan redan nu säga att jag kommer titta på alla bolag som nämnts i kommentarerna, vilka av dem som leder fram till analyser som publiceras här på bloggen kan jag dock inte svara på, det får framtiden utvisa.

De bolag som nämnts i kommentarerna till förra inlägget är följande (i bokstavsordning):
 • Addnode
 • Amorim Group (Portugal)
 • Cellavision
 • Clarksons (Brittiskt)
 • C H Robinson (USA)
 • Creades
 • Diadrom Holding 
 • Dignitana
 • Doro 
 • Eurocon Consulting
 • eWork
 • Formpipe Software
 • Kopparbergs Bryggeri
 • Getinge
 • Nederman Holding
 • Ngs
 • Nolato
 • SAP (Tyskland)
 • Opus Group
 • Pricer
 • Readsoft
 • Trelleborg
 • Truworths (Sydafrika) 
 • Trygga Hem Skandinavien
 • Vitrolife 
 • Xvivo

Jag är tacksam för de förslag jag redan fått. Det är dock inte för sent att inkomma med förslag. Om det finns någon som vill dela med sig tar jag tar tacksamt emot fler förslag.

23 kommentarer:

 1. nederman holding, vitrolife och vitec software skulle kunna vara aktuella att föra in på listan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vitec har jag faktiskt redan analyserat, se http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2013/02/foretagsanalys-vitec.html

   Vitrolife har jag hört talas om, men inte analyserat. Nederman känner jag inte till alls. Jag för in båda på listan. Tack för tipsen.

   Radera
 2. Tyska affärssystemsjätten SAP?

  SvaraRadera
 3. Har du kollat på Cassandra Oil?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog en snabbtitt och konstaterade mycket snabbt att detta inte var ett bolag för mig. Stabilt sjunkande soliditet, jag tror bolaget var nere i 22% nu. Bokföringsmässiga förluster fem senaste åren. Kassaflödena är negativa år efter år.

   Kort och gott är det inget bolag jag skulle rekommendera någon att äga.

   Radera
  2. Bolaget är i princip nytt, tog bakvägen in på börsen förra våren och de tidigare förlusterna är från det tidigare bolaget factum electronics holding. För tidigt skede för att ännu tjäna pengar. Omvandlar oljesludge till olja med en vinstmarginal på 80 %. Väldigt spekulativt och inget egentligen för en värdeinvesterare.

   Radera
  3. Ah, ok. Det hade jag ingen aning om. Låter mycket lukrativt om vinstmarginalen visar sig hållbar. Men ja, det är, precis som Du säger, väldigt spekulativt.

   Radera
 4. xvivo är ett tillväxtbolag av mkt hög kvalitet (avknoppning från det mkt framgångsrika Vitrolife). Det bör du definitivt titta på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, jag lägger till det på listan och tar en titt. Tack för tipset.

   Radera
 5. En bra sida för en snabb överblick av denna typen av bolag samt emellanåt intressanta vd-intervjuer är introduce.se.
  Dock ska man ha i åtankte att bolagen själva betalar för att finnas med där och prognoserna ska tas med rejäla nypor salt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kunna använda en sådan site för att få förlsag på nya bolag att analysera men, precis som Du säger, allt som faktiskt sägs på webbsidan bör tas med rejäla nypor salt.

   Radera
 6. Svar
  1. Avanza är i mitt tycke ett fint bolag. Jag har dock redan analyserat det, se http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2012/04/foretagsanalys-av-avanza-bank-holding.html.
   Men tack för tipset =).

   Radera
 7. Opus Group är ett intressant bolag med en trygg intäkt samt tillväxtpotential speciellt i USA, håller på med Bilprovning. Ett annat litet men ändå med en intressant framtid är Dignitana. Håller på med hjärnkylning ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Jag får titta på dessa bolag också. Det börjar bli en ganska gedigen lista nu =).

   Radera
  2. Vill bara förtydliga att Opus är ett svenskt bolag men har verksamhet både i Sverige och USA men tillväxtpotentialen finns just nu i USA

   Radera
  3. Tog bort (USA). Tack för rättelsen.

   Radera
 8. Trygga Hem Skandinavien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite roligt att Trygga Hem tas upp, för det är ett bolag som jag tänkt titta närmare på. Tack för tipset.

   Radera
 9. Jag köpte Kopparbergs Bryggeri första gången i februari 2010. Det som kännetecknade bolaget då (och nu) var den kraftiga tillväxten såväl top-line som bottom-line. Dessvärre sker inte tillväxt gratis i kapitalintensiva branscher vilket också syntes i den förhållandevis mycket höga investeringstakt bolaget uppvisade - stor mängd kapital bands i b.la en ny tapplina, kundfordringar och utökad produktionskapacitet. Rent finansiellt klarade inte Kopparbergs riktigt av detta och kombinationen investeringar med en konstant (för) hög utdelning har givit upphov till en mycket hög skuldsättning i förhållande till företagets storlek. Den höga andelen leverage har inneburit något av en hävstång för företagets räntabilitet som numera ligger på runt 37%, således en "dopad" siffra. Som en följd av företagets svaga finansiella situation, kan företaget vid en lagom stor motgång bli insolvent på mindre än en vecka. Även om rörelserisken är låg i och med konjunkturokänslig produktmix, faller bolaget på sin finansiella ställning i mina ögon. Hävstång fungerar som bekant åt båda hållen. Den negativa trenden vi sett de senaste rapporterna kan vara det nya "normala". Huvudmarknaden, Storbritannien, 4 ggr större än den svenska cidermarknaden, pressar Kobr i och med att pundet bokstavligen sjunkit som en sten senaste året. Även oroväckande att man finansierar sig genom omfattande factoringfinansiering..

  Jag har sålt av i princip hela mitt innehav i Kopparbergs, men behållit symboliskt 5 aktier för att kunna gå på stämman. Det blev en relativt lång utläggning, men Kopparbergs var en riktigt lyckad investering för mig och bolaget har en speciell plats i mitt minne. Letar du tillväxt skulle jag satsa på Diadrom som den diametralt motsatta till Kobr - kapitalsnål tillväxt, skuldfri balansräkning, hög direktavkastning med fog.

  Bra blogg du har! Även intressant med inlägget om AQ.

  Bästa hälsningar,

  Sunda Investeringar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar sent återkommande.

   Tack för Dina insikter om Kopparbergs. Roligt att Du gillar bloggen.

   Radera
 10. Sprint Nextel, intressant läge då de har blivit budad och står inför en merger.. Kanske dock lite mer riskfyllt eftersom den handlas på ATH.

  Men min favorit som jag aldrig kommer bli av med, BAC (Bank of America) efter deras rapport igår, som många "analytiker" blev missnöjda med där dom vinst/aktie med endast 2cent. Men i själva verket så var det pga av att man valde att betala av "extra" mycket fasta kostnader just för att tänka på framtida aspekter och sämre förhållanden.
  Ser stor potential i detta företag, riktigt bra grund vad det gäller likviditeten, en av de "big four". Rätt så undervärderad för tillfället! Sen har vi ju ingen mindre än Mr Buffet som har x antal miljarder som backar upp det finansiella ifall det skulle gå åt pipan.
  Problemet är väll att WFC och JPM leder vad det gäller marknadsandelar i de större segmenten, där de stora möjligheterna finns men man ska aldrig säga aldrig.

  Mycket bra blogg, kul att läsa. Keep it up!

  SvaraRadera