fredag 8 februari 2013

Apple, Einhorn och kapitalallokering

Den som följer Apple har sannolikt inte missat att David Einhorn, Greenlight Capital, varit lite upprörd den senaste tiden, se t.ex. artikel, AppleInsider.

Väldigt kort sammanfattat är Einhorn upprörd över att Apple är överkapitaliserat. Han tycker att delar av Apples, i runda slängar, $137 miljarder skall delas ut till ägarna. Han är inte ensam, jag läser dagligen lite varstans att det finns många som efterfrågar ökade utdelningar och/eller en stor ”one-shot dividend”.

Först och främst ska det sägas att det inte råder några tvivel om att Apple är kraftigt överkapitaliserat. Apples kassa uppgick per den 29 december 2012 till $137,1 miljarder vilket motsvarar 69,92 procent av balansomslutningen (motsvarande siffra för HM är 28,49 procent). Apples kassa har gissningsvis en real avkastning om cirka 0 procent varför Einhorns förslag om utdelning är ett bra sådant.

Att Apple ska höja utdelningen, ge en stor ”one-shot dividend” eller annan lösning där likvida medel delas ut till ägarna är dock inget förslag jag stödjer. Varför? Jo, för att aktieutdelning inte maximerar aktieägarvärdet. Apples aktie är med alla seriösa mått kraftigt undervärderad. Aktien handlas nu runt P/E 10 ttm (exkl. kassa ca P/E 7 ttm) trots att fundamenta, i min mening, föreslår att aktien motiverar en värdering om säg P/E 20 ttm. Om Apple skulle investera i sig själv genom att återköpa aktier skulle bolaget, enligt min uppfattning, i praktiken köpa $1 för 50 cent. Utdelning kan man ägna sig åt när aktien är övervärderad alternativt rimligt värderad, inte när den är kraftigt undervärderad. 

Einhorn har rätt i att något bör göras med kassan; utdelning är dock i mitt tycke ett dåligt val jämfört med återköp.

8 kommentarer:

 1. Jag kan inte säga någonting annat än - Helt rätt :)

  Aktieägarna tjänar mest på återköp vid nuvarande värdering. Till och med de som pratar om investering genom förvärv måste inse att OM det ska vara lika lönsamt som återköp så måste Apple köpa ett/flera bolag till så låg värdering som P/E 8-10 vilket är mycket svårt.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig. Återköp vore lysande såvida aktien är undervärderad. Jag är inte lika säker som dig på det. Det bästa vore dock om pengarna försvann från balansräkningen så fort som möjligt. Många företagsledningar är inget vidare duktiga på förvärv. Risken ökar väl för just förvärv av nya enheter/grenar om kassan svämmar över.

  Jag skulle föredra att de satte igång ett kraftfullt återköpsprogram. Bara att de nämner det skulle troligen få aktien en bit över 500 USD, kanske tom 600 USD.

  mvh
  ägamintid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ett bolag undervärderat KAN återköp vara ett bra alternativ, men frågan är om Apple, världens mest bevakade och analyserade samt största bolag lär vara så undervärderat som många säger? Det är många bolagsledningar genom åren som återköpt aktier för fulla muggar för att sedan få se kursen rasa. Med en utdelning kan aktieägarna själva välja vad de vill göra. Anser de att Apple är undervärderat, då köper de Apple, medan de som tror att det är bättre att fiska i vatten där ingen annan fiskar, gör det. Särskilt med tanke på att det finns få storbolag med lika svårprognostiserad utveckling som Apple. Vi har ingen aning om marknadsposition, marginaler, omsättning osv om fem år.

   Att många värdeinvesterare börjat äga Apple kan jag å ena sidan förstå, å andra sidan måste man vara ödmjuk inför svårigheterna att göra ett kap i denna snabbrörliga bransch. Väntevärdet på en investering i Apple kan vara positivt, men utfallen är helt olika. I ett worst case scenario blir Apple nya Nokia och i ett bäst case blir aktieägarna rika och de tickar på som hittills. Svårigheten att bedöma sannolikheterna gör mig tveksam.

   Irving Kahn

   Radera
 3. Personligen skulle jag föredra återköp. Jag håller med AnotherValueinvestor och 4020 om att återköp förmodligen är den mest värdeskapande möjligheten för ledningen.

  SvaraRadera
 4. Instämmer, jag anser att återköp på dessa nivåer helt klart vore det bästa alternativet.

  SvaraRadera
 5. Bara för att kursen rasat medför inte det att bolaget är undervärderat och en bra kandidat för återköp.

  Marknaden håller på att mogna. Är det någon som gjort ett försök till analys med framtida konstant krympande marginaler och räknat på en värdering?

  SvaraRadera
 6. I slutändan tror och hoppas jag att Apple själva vet om återköp eller ökad utdelning är bästa lösningen då dom själva borde ha betydligt bättre koll på sina framtidsutsikter än vad Mr Market har. Jag är mest orolig att det blir bonusar och löner av pengarna. Spontant tror jag också mest på återköp vid dessa nivåer.

  SvaraRadera