måndag 25 mars 2013

Apple och HM - Tankar om bruttomarginaler


Apple och HM är två bolag som jag följer noggrant. I torsdags (21 mars 2013) släppte HM Q1-2013. Apple släpper Q2-2013 om en dryg månad. Fundamentalt mår båda bolagen, i min mening, bra; bolagen brottas dock med vikande marginaler, se graf nedan utvisade bolagens bruttomarginal från Q2-2008 till Q1-2013.Jag vet att jag slarvar lite med detta ibland, men när man analyserar bolag är det viktigt att undersöka om vinsttillväxten kommer från ökad försäljning (omsättningstillväxt), förbättrade marginaler eller en kombination av de två. Detta för att få en känsla av hurpass uthållig vinsttillväxten är. Om t.ex. vinsttillväxten vida överstiger omsättningstillväxten drivs vinsttillväxten i allt väsentligt av marginalförbättringar. Man bör då ägna en tanke åt hur länge till bolaget kommer kunna förbättra sina marginaler, för så snart marginalerna slår i taket kommer vinsttillväxten att snabbt närma sig omsättningstillväxten. Om marginalerna viker bör man på samma sätt fundera på varför de gör det samt om marginaltappet är av tillfällig eller mer permanent natur.

För HM verkar de vikande marginalerna bero på att råvarupriser, valutaeffekter, reor, väder m.m., dvs. omvärldsfaktorer sammantaget påverkar resultatet negativt.

För Apple beror de vikande marginalerna på 1) groteskt stora CAPEX-investeringar i ny produktionskapacitet samt 2) lägre marginal på iPad mini jämfört med fullstorleksvarianten. För Apple är marginalpressen återkommande vid produktlanseringar, vilket också är fullt naturligt eftersom produktlanseringar är förenade med kostnader. Nu har bruttomarginalen dock sjunkit mer än vid tidigare tillfällen. Enligt min uppfattning beror detta på att Apple investerar exponentiellt mer i CAPEX år efter år och att denna lite kraftigare nedgång är en följd av detta. Hittills har marginalerna alltid letat sig tillbaka.

I HMs fall beror de vikande marginalerna på omvärldsfaktorer, alltså faktorer som bolaget inte rår på. I Apples fall beror de vikande marginalerna huvudsakligen på groteskt stora CAPEX-investeringar, dvs. ett steg i en oundviklig cykel bolaget går igenom vid nya produktlanseringar. Även detta något som bolaget inte rår på.

Jag ser positivt på båda dessa bolags framtid, jag tror att marginaltappen är av tillfällig natur och jag förväntar mig att marginalerna, för eller senare, kommer leta sig tillbaka igen. Eftersom båda bolagen har omsättningstillväxt vore det dock inte hela världen om marginalerna inte letade sig tillbaka. Detta för att marginalerna kommer, förr eller senare, stabilisera sig och när de gör det kommer omsättningstillväxten ta resultatet till nya höjder.

För HM ligger butiks- och omsättningstillväxt runt 8-14 procent per år. För Apple skiljer sig omsättningstillväxten kraftigt beroende på vilka tidsperioder man tittar på. Genomsnittlig omsättningstillväxt y/y för de 20 senaste kvartalen är 46,1 procent, senaste fem kvartalen 39,9 procent och senaste tre kvartalen 22,5 procent. Justerat för fjolårets extravecka ökade Apples omsättning med 26,7 procent förra kvartalet.

Sammantaget tror jag dessa bolag även fortsättningsvis kommer generera bra värde till den långsiktige ägaren.

5 kommentarer:

 1. Det är två intressanta bolag.

  Jag har sålt aktier i vad jag anser vara riktigt högkvalitativa företag vid ett fåtal tillfällen och jag har alltid ångrat det senare. I dagarna har jag tänkt att författa ett inlägg om lite allmäna investeringsfilosofiska tankar, där jag kommer beskriva detta närmare. Jag skulle föreslå att Du viktar ner innehavet snarare än säljer det i sin helhet, valet är naturligtvis Ditt.

  SvaraRadera
 2. Det kan inte va så att Apples marginaler minskar pga ökad konkurrens. Elektronik är en låg-marginals bransch eller vad man säger. Jag tror loppet är kört för Apple aktien, konkurrenterna är ikapp. Ingen vill betala 6k för iPhone när man kan få en ok samsung för 3k.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar sent svar.

   Elektronik är mycket riktigt (generellt sett) en bransch med prispress och låga marginaler. Detta verkar dock inte drabba Apple. Den nyaste iPhone’en (i skrivande stund iPhone 5) kostar fortfarande 5995 kr, vilket såvitt jag kommer ihåg, iPhone 4 och 4S också gjorde när de var nya.

   Att ”ingen” vill betala 6k för en iPhone är uppenbarligen inte sant då Apple sålde 47,8 miljoner iPhones under Q1-2013. Det är till och med fler och fler som köper iPhones. Försäljningen var upp ca 29 procent jämfört med samma period förra året (upp från 37 miljoner enheter).

   Radera
  2. Jo men om vi ser 3 år framåt. Tror du verkligen iPhone kommer kosta 6k då? Prispressen har bara börjat, därtill då att konkurrenterna kommer ikapp i stort. Man inser vad konsumenterna vill ha (vilket apple redan vet). Priset sjunker och produkterna blir allt mer jämlika. Det enda som apple egentligen har till sin fördel i längden är deras operativsystem som ingen annan kör. Om inte Google sköter sina kort rätt då kan iofs Apple gynnas rejält. Sen är det ju det här med Apples börsvärde och omsättning, inte så enkelt att hitta så mycket ytterligare business bara sådär.

   Som sagt, jag är riktigt skeptisk :)

   Radera
 3. Hmm skeptiska åsikter verkar alltid tillta i styrka i Apple runt nylanseringar, det slår mig som lite lustigt :-)
  Jag hör aldrig något om uppköpet av Authentec och hur fingeravtryck kommer påverka Iphone6, med ingående kunskap om hur Apple alltid använt teknikens landvinningar till sin fördel så blir gissningen att man kommer att göra ett komplett tjänstepaket till teknikvinningen som skaffar försprång och Moat till övriga konkurrenter varför det är särdeles tyst på området innan 6an släpps för att inte väcka den björn som sover, jag ser framför mig integrering av bank och affärer med pass och säkerhet samt identifikation trådlöst överallt på jorden som bara skrapningar på ytan av denna spännande framtid. Detta helt oaktat pudeln om Kinas garantier som man tog höjd för i Q2 rapporten med reservationer för ett års extra nygaranti för att stilla skriverierna i Maos lilla röda högkvarter.
  Den ljusa framtiden blir snart våran :-)

  SvaraRadera