onsdag 10 september 2014

Gårdagens produktsläpp

Igår kväll svensk tid ägde Apples omtalade event rum. Det blev nya produkter/tjänster i tre olika produkt/tjänstekategorier, varav två var nya för Apple. Jag tänkte skriva ner lite tankar kring lanseringen.

iPhone 6/iPhone 6 Plus
Jag kan börja med att säga att om jag sålt världens populäraste telefon med högst betyg i user satisfactory undersökningar hade jag förmodligen inte ändrat mycket. Det är lätt för en kritiker att klanka ner på en sån här produkt med påpekanden om att "ingenting" är nytt. Vad jag ser är att en redan utmärkt produkt blivit bättre på förmodligen allt.

Att säga att de nya Retina HD-skärmarna inte är en stor grej är som att säga att steget upp till Retina inte var en stor grej. Det var det. Det säger inte mycket att säga att iPhone 6 är X mm tunnare än föregångaren. Som jag ser det blev en redan tunn telefon betydligt tunnare. Det är lite som steget 4S till 5, det är något man inte kan ta till sig genom att sitta och läsa specifikationer, det måste upplevas. iPhone 6 kommer kännas tunn och lätt relativt dess skärmstorlek. På detta ligger bättre kamera samt snabbare och mer avancerade anslutningar m.m. Sammantaget ser jag en telefon där användarupplevelsen förbättrats på alla plan. Typiskt Apple, fokus på den sammantagna användarupplevelsen, inte enskilda funktioner.

Större skärm är något som ensamt skulle driva på försäljningen. iPhone 6 Plus känns lite väl stor för min smak, detta är dock något jag är övertygad om att Asienmarknaden inte håller med om.

Jag tror iPhone 6 kommer sälja väldigt bra. Dels kommer den ta många androidanvändare som idag valt bort Apple p.g.a. skärmstorlek, men dels känns den som ett naturligt steg att uppgradera till, i synnerhet för de med 4S eller äldre modeller. Jag är övertygad om att iPhone 6 kommer innebära en massiv uppgraderingscykel i höst/vinter. Att helt skippa 32 gb varianten var helt brilliant. Många kommer lägga $100 extra för att hoppa upp ett steg. ASP kommer gå upp.

Apple Watch
Att säga Android var först att med smart watch är som att säga Microsoft var först med tablets. Apple Watch har en fundamentalt annorlunda approach än android, på gott eller ont återstår att se. Gissningsvis kommer detta tvinga tillbaka androidtillverkare till ritbordet (och Samsung till kopiatorn). Apple Watch är idag lite som iPad var när iPad:en var ny. Det är en produkt med glasskärm och viss funktionalitet som ingen riktigt vet vad man ska göra med. Vilka användningsområden den kommer få och vilka applikationer som kommer bli populära får framtiden utvisa.

Apple Pay
Apple rullade också ut sin betalningsplattform, Apple Pay. Den verkar säker och enkel att använda på ett sätt som bara Apple kan erbjuda. Det är idag oklart hur detta kommer påverka den övre- och undre raden. Vad som är klart är dock att Apple Pay tagit världen ett stort steg närmare mobila betalningar och att detta kommer stärka Apples ekosystem ytterligare.

Sammantaget
För en månad sedan skrev jag ett inlägg som bl.a. handlade om höstens produktsläpp. Jag skrev då att jag skulle hålla utkik för två saker 1) att produkterna var ”bra” och att släppet inte var en fundamental missförståelse av ledningen och 2) att produkterna/tjänsterna stärkte ekosystemet. Hittills är jag nöjd med vad jag sett. iPhone 6 var en bra uppgradering. Apple Watch var riktigt spännande att få se, det ska bli intressant att se hur användningsområdet för denna produkt utvecklar sig. Apple Pay kommer stärka ekosystemet ytterligare. Sammantaget har gårdagens släpp helt klart potential.

2 kommentarer:

  1. Nej, Apples watch har inget att ge jämfört med exempelvis Moto 360.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apple Watch riktar sig till de som redan använder och uppskattar Apples ekosystem vilket din kommentar antyder att du inte inser.

      Radera