söndag 18 november 2012
Investeringspsykologi
De senaste två månaderna har min portfölj tappat ungefär 18 procentenheter. Detta är ingen häpnadsväckande nedgång, men det är betydligt mer än index som tappat ungefär fem procentenheter under samma tidsperiod. För den som inte är orienterad inom värdeinvestering är det lätt att göra raka motsatsen till vad som "makes sense". Jag tänkte därför skriva några rader om investeringspsykologi.
Det är i det långsiktiga aktieägandets natur, med skiftande öden i marknader och ekonomier, att man från tid till annan får se sin portfölj sjunka kraftigt. Man måste vara villig att agera med jämnmod till kraftiga kursnedgångar. Inte bara en sådan nedgång som jag fått erfara de senaste två månaderna, utan även riktigt kraftiga nedgångar som om säg 50 procent som sannolikt kommer ske två-tre gånger per århundrade. Om man ska vara långsiktig aktieägare måste man vara villig att agera med jämnmod till sådana nedgångar och ha ett temperament att vara mer filosofisk kring marknadsfluktuationer. Visst är prisnedgångar dåligt för säljare, men de är bra för köpare. Den långsiktige aktieägaren ska se marknadsfluktuationer som sin vän snarare än sin fiende, för det är trots allt kraftiga nedgångar som gör riktigt lukrativa affärer möjliga.
Hur orolig är jag just nu? Jag är inte alls orolig, av vad jag kan döma har inget fundamentalt ändrats i mina bolag. I korthet tycker jag att Mr Market överreagerat, precis som han från tid till annan gör. Jag har naturligtvis inte sålt några aktier och jag har samtidigt passat på att öka i de bolag jag tycker är minst effektivt prissatta. Förr eller senare kommer detta sannolikt visa sig vara bra affärer, även om kurserna i dagsläget fortsatt sjunka sedan jag ökade.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det viktiga ordet Värde i begreppet värdeinvestering syftar på Värdet i företaget du är delägare i, dvs den värdeskapande processen som kunderna är beredda att betala för samt kunskaperna och maskinparken som tillhör företaget.
SvaraRaderaMånga, allt för många, blandar ihop det med priset på företaget.
Att så många köper när det är dyrt och säljer när det är billigt, tvärtemot de allra flesta andra tjänster och varor, tror jag bla har att göra med att det är svårt för vanligt folk att veta när det är billigt och när det är dyrt, många har ju inte koll på det mest elementära som P/E.
Därför tittar man på vad andra gör istället för att bilda sig en egen uppfattning. Och när alla köper så är det dyrt. EMH giltig? Vad säger du?
Absolut, skillnaden mellan pris och värde är det väsentliga här. Maximera beräknat (underliggande) värde per investerad krona.
RaderaOch nej, jag tror inte på effektiva marknadshypotesen (EMH = Efficient-market hypothesis). Det är lätt att hitta värdepapper som inte är effektivt prissatta.
RaderaSom den gode Buffett sa, "Pris är vad du betalar, värde är vad du får."
RaderaHur ser portföljen ut?
SvaraRaderaJag innehar ett antal riktigt högkvalitativa tillväxtbolag i olika storlekar som jag har för avsikt att äga under lång tid framöver.
RaderaFör en tid sedan bestämde jag mig för att inte längre redogöra för i vilka bolag jag äger aktier. Jag hoppas att Du inte tar illa upp nu när jag inte redogör för min portföljsammansättning. Det är möjligt att jag framöver kommer skriva om vilka bolag jag innehar, men i dagsläget har jag som sagt valt att inte göra det.