Apple Q3 2014 blev enligt följande:
- Omsättning: $37,432 miljarder, upp 6% YOY
- EPS: $1,28, upp 20% (störst tillväxttakt på sju kvartal)
- iPhones: 35,203 miljoner, upp 13%
- iPad: 13,276 miljoner, ner 10%
- Macs: 4,413 miljoner, upp 18%
- iPods: 2,926 miljoner, ner 36%
- iTunes/Software/Services: $4,485 miljarder, upp 12%
Som framgår av sammanställningen ovan var omsättningen upp 6%. EPS uppick till $1,28 per aktie, d.v.s. upp 20%. EPS-tillväxten drevs således mycket av förbättrad bruttomarginal, vilken var upp 2,5 procentenhet till 36,9 %.
Owner earnings enligt mina beräkningar uppgick till $7,844 miljarder (att jämföra med redovisad vinst om $7,748 miljarder). Under det gånga kvartalet var OE således "bara" 1,23% starkare än redovisad vinst. Att det verkliga vinsten är större än den redovisade är naturligtvis bra. För många företag är det tvärt om, d.v.s. att den verkliga vinsten är mindre än den redovisade vinsten. Anledningen att bara sitter inom ""-tecken är att för Apple brukar OE vara starkare kontra E än vad som var fallet under Q3. Vad som tynger OE detta kvartal är posten "Payments for acquisition of property, plant and equipment". Under de första sex månaderna 2014 uppgick Payments for acquisition of property, plant and equipment till $0,56 miljarder i snitt per månad, detta att jämföra med Q3 (månaderna 7-9) då motsvarande snitt låg på $0,79 miljarder per månad (41% högre). Apple investerar med andra ord väldigt mycket i ny produktionsutrustning just nu; nya grejer på gång?
Om jag inte räknar fel är Apples kassa inkl. marketable securities nu uppe i $27,5 per aktie (motsvarar $192,3 per aktie före 7-1-splitten).
Den underliggande verksamheten
Ser man till den underliggande verksamheten fortsätter iPhone att gå starkt, upp 13%. Tillväxten drivs främst av tillväxtmarknaderna. I t.ex. Kina var försäljningen upp 48% (att jämföra med +24% för all smartphoneförsäljning i Kina). Av vad som framgått av läckta memos verkar Apples ledning förstått att iPhoneförsäljningen hållits tillbaka av att marknaden gått mot större skärmar, vilket Apple inte erbjudit. Att då nå tvåsiffrig tillväxt kvartalet innan den ryktade iPhone 6 med 4,7 tums skärm släpps bedömer jag som ett styrkebesked. Om iPhone 6 utöver en större skärm skulle ha någon ny intressant nyhet skulle iPhone 6 kunna sälja riktigt bra. Som parentes kan nämnas att Samsung får det allt kämpigare i takt med att bolaget kläms uppifrån av Apple och nerifrån av asiatiska företag som erbjuder budgetmodeller. Igår kunde man läsa att i Kina har Xiaomi gått om Samsung, som nu för första gången har högst shipments. Detsamma har hänt i Indien där Micromax gått om.
iPadförsäljningen var ner 10%. Nu redovisar förvisso inte konkurrenterna antalet sålda exemplar och hur mycket de tjänar på dessa sålda exemplar (gissningsvis för att de inte tjänar pengar), men min tolkning av marknadsläget är att den minskade iPadförsäljningen inte beror på hårdnad konkurrens utan på att marknaden börjar mättas. De flesta som vill ha en iPad (eller en plattdator i allmänhet, i vart fall i västvärlden) har köpt det nu, vilket gör att försäljningen bromsar in. Jag skulle idag bli förvånad om något annat företag än Apple tjänar pengar i detta segment.
Att Macs var upp 18% är alltid roligt, men det är långt över uthållig tillväxt. Det viktiga är att Mac fortsätter ta marknadsandelar mot PC (vilket Mac gjort under vad jag nu tror är 32 av de senaste 33 kvartalen). Precis som för iPhone gick Macförsäljningen riktigt bra i Kina under det gånga kvartalet, +39% att jämföra med PC-marknaden i Kina som gick -5%.
iTunes/Software/Services omsatte $4,485 miljarder, upp 12%. Segmentet utgör nu ungefär 12% av Apples omsättning. Inte illa till tänka på att marginalerna ligger runt 44?%. Jag är ganska övertygad om att iTunes/Software/Services kommer omsätta mer än Mac under 2015 och då vara Apples tredje största segment omsättningsmässigt.
Avslutningsvis
Jag tycker Apple fortsätter tugga på som vanligt; the original story continues to make sense. Den underliggande verksamheten går helt ok och jag ser inga direkta varningssignaler idag. Att döma av vad ledningen förmedlat i intervjuer och conference calls samt vart CapEx och R&D pekar kommer höstens produkt- och tjänstesläpp bli väldigt intressanta.
Riktigt bra genomgång!
SvaraRaderaJa det ser ju bra ut. Inga tecken på "big cat" syndrom då både omsättning och vinst ökar bra.
Känns lite absurt att 30% av marknadsvärdet är cash fortfarande trots så starka återköp.
Undra om det kommer någon stark offensiv mot pc-världen eller om man kör på sin sakta men säkert fler och fler som använder Mac-stil.
Hälsningar,
Ingenjorsliv
Tack. Jag tycker Apple tuggar på bra, det ska bli spännande att se vad som händer framöver.
RaderaCa 90% av Apples kapital finns utanför USA. Det kapitalet kan inte användas för återköp och utdelningar utan att först ta hem kapitalet till USA, vilket utlöser bolagsskatt. Apple har därför lånat pengar i USA (sålt obligationer) och köpt tillbaka aktier för lånade pengar. Tack vare sin stora kassa kan de låna pengar till mycket låg ränta. Apple använder dock mindre pengar till återköp och utdelningar än vad bolaget tjänar, så även om de hade tagit hem pengarna och betalat skatt hade kassan ändå ökat.
Jag tycker det är intressant hur marknadens syn på Apple nu igen svängt över mot en mer negativ inställning de sista veckorna trots att alla relevanta mätetal är positiva vad jag kan se. Som du skriver kan nog en iPhone med större skärm ge nytt tillväxtbränsle framöver. Samsung kanske får återgå till att försöka tjäna sina pengar på tvättmaskiner om inte Apple kommer med nån ny lönsam produktkategori som de kan vara först och bäst på att kopiera.
SvaraRaderaDet är precis som Du säger, finanspressens uppfattning om Apple svänger löjligt fort. Det är tur att man inte tar investeringsråd från dem :)
RaderaBra skrivet!
SvaraRaderaDet är märkligt hur svårt många inom finanspressen har att förstå Apple. De är ofta ytligt fixerade vid "marknadsandelar" och går inte på djupet vad de egentligen betyder.
Jo, Samsung har en problemfylld framtid. Här skriver BEN THOMPSON intressant om detta faktum.
http://stratechery.com/2014/smartphone-truths-samsungs-inevitable-decline/
Tack Magnus. Ja, finanspressens fixering vid marknadsandelar har varit märklig. Marknadsandelar har betydelse (t.ex. marknadsandelar i high-end-segmentet), men inte på det sätt finanspressen skriver.
RaderaTack för länken, Ben har många intressanta poänger. Han verkar helt klart förstå vad smartphonemarknaden handlar om.