torsdag 7 augusti 2014

Att spara pengar

Dagens inlägg kommer handla om hur man tjänar pengar. Att tjäna pengar är enkelt men inte lätt. Jag skulle säga att för det allra flesta fordras två saker: 1) en plan och 2) ihärdighet. Planen (eller en plan) kommer jag tillhandahålla i detta inlägg, ihärdigheten får Du bidraga med själv.

Det har skrivits ett och annat bra verk om att tjäna pengar, t.ex. "The Richest Man in Babylon" och "Dow Theory Letters: Rich Man, Poor Man" för att nämna två. Personligen skulle jag bryta ner konsten att tjäna pengar i fyra avsnitt vilka redovisas nedan.

1. Spara pengar
Grunden till att tjäna pengar är att skapa ett överskott i vardagsekonomin, så man får möjlighet att spara pengar. För att skapa överskott i vardagsekonomin finns två parametrar att skruva på: 1) att öka inkomsterna och 2) att minska utgifterna. Att öka inkomsterna över en natt är väldigt svårt för de allra flesta. Vissa kan ha möjlighet att t.ex. arbeta övertid, ta extra skift m.m. men det är långt från alla som har sådana möjligheter. Det lättaste sättet att skapa ett överskott är således att minska på utgifterna. Det kan vara allt från att byta el- och försäkringsavtal, till att förhandla ner räntan på huslånet, ta med matlådor till jobbet, minska kanalutbudet på TVn eller säga upp ett gymkort man kanske ändå aldrig använder.

I The Richest Man in Babylon lyfts bl.a. konceptet att spara 10 procent av nettoinkomsten. De allra flesta, oavsett inkomst, har slut på kontot vid månadens slut. Spara pengar är svårt om man inte är van vid det, men väldigt lätt när man väl vant sig, det handlar om att ändra sina vanor. Jag är medveten om att alla inte kan spara 10 procent av nettoinkomsten, men många som tror att de inte kan spara 10 procent av nettoinkomsten, skulle egentligen kunna det med ändrade vanor och rätt prioriteringar.

2. Minska risker
Att minska risker handlar om att minska risken för att otrevliga oförutsedda händelser inträffar (såsom oförutsedda utgifter). Klassiska saker för att minska risk kan t.ex. vara att amortera lån (räntor kan gå upp), teckna nödvändiga försäkringar (saker kan gå sönder, brinna upp eller försvinna) och läsa på om lagar och regler (se till så man inte åker på skattetillägg eller annat otrevligt).

3. Investera sitt sparande
Man investerar sitt sparande för att få avkastning på kapitalet. På så sätt behöver inte sitt sparande endast utgöra pengar man satt in själv, utan vara en blandning av sådant man satt in själv och det som sitt sparande avkastat. Att investera sitt sparande är en vetenskap i sig. Är man intresserad av att lära sig mer av det kan man t.ex. följa min blogg eller någon av de jag länkar till nere på högersidan.

4. Tid
När man har ett överskott i vardagsekonomin, man har minskat riskerna så sparandet kan ticka på månad efter månad utan att oförutsedda händelser raserar det och man investerar sparandet, då kvarstår bara en parameter och det är tid. Att tjäna pengar sker inte över en natt, utan att det handlar om att ändra vanor över lång tid.

Om vi räknar med att man börjar med 0 kr, man sparar 1.000 kr per månad och erhåller 8 procent i årlig avkastning (vilket inte är orimligt om man köper t.ex. Avanza Zero månad ut och månad in), kommer ens sparande att utvecklas enligt följande.
Efter utgången av år 7 överstiger sparandet 100.000 kr.
Efter utgången av år 19 överstiger sparandet 500.000 kr.
Efter utgången av år 27 överstiger sparandet 1.000.000 kr.
Efter utgången av år 31 överstiger sparandet 1.500.000 kr.
Efter utgången av år 34 överstiger sparandet 2.000.000 kr.
Efter utgången av år 39 överstiger sparandet 3.000.000 kr.

Som Du ser går det långsammast i början, det är därför man vill börja spara så tidigt som möjligt. I takt med att det sparade kapitalet ökar, ökar också avkastningen. I början tar det 7 år att skrapa ihop 100.000 kr, mellan år 34-39 tar det 5 år att öka från 2 till 3 Mkr. Det är ränta-på-ränta som ger denna magiska effekt.

Lycka till med sparandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar